Съединените щати подготвят пореден транш от военна помощ за Украйна в размер на 1,1 милиарда долара. Това съобщи британският Daily Mail, като се позова на свои източници сред държавни служители.

Според източник, запознат с плана за доставка, в пакета "спешна помощ" се предвижда да бъдат включени MLRS HIMARS и боеприпаси за тях, различни видове системи срещу безпилотни самолети, радарно оборудване, както и резервни части за доставяното оборудване. Той също така предвижда обучение на украинската военна и техническа поддръжка.

Длъжностни лица казаха, че "нов пакет от военна помощ ще бъде обявен през следващите дни".

Асошиейтед прес (АП) съобщи, че двупартийните американски сенатори "до голяма степен" са подкрепили искането на Белия дом за допълнителни 11,7 милиарда долара военна помощ за Украйна.

САЩ дават още 600 милиона долара военна помощ на Украйна

САЩ дават още 600 милиона долара военна помощ на Украйна

За боеприпаси и обучение

Тези средства трябва да бъдат включени във временен законопроект за разходите, който ще финансира федералното правителство до средата на декември, каза източникът пред АП.

И двете камари на Конгреса трябва да одобрят законопроекта до петък, който е и краят на фискалната година, за да се предотврати частично затваряне на правителството.

Припомняме, че по-рано през септември, Белият дом одобри нови пакети допълнителна военна помощ за Украйна. 

САЩ дават още 675 млн. долара военна помощ за Украйна

САЩ дават още 675 млн. долара военна помощ за Украйна

Помощта включва бронирани автомобили, противотанкови оръжия и боеприпаси

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, Съединените щати предоставиха повече от 15 милиарда щатски долара военна помощ на Киев.