Американското правителство обяви плановете си за подкрепа на офшорни вятърни паркове с цел доставката на енергия до над 10 млн. домове до 2030 г., като част от усилията на президента Джо Байдън за борба с климатичните промени, информира "Франс прес".

Целта на инициативата, която ще се осъществява от министерствата на търговията, вътрешните работи, транспорта и енергетиката, е да се произведе 30 гигавата вятърна енергия в страната до тази дата, уточниха от Белия дом по време на пресконференция.

Южна Корея строи най-големия офшорен вятърен парк в света с $43 млрд.

Южна Корея строи най-големия офшорен вятърен парк в света с $43 млрд.

Южна Корея се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2050-а

Постигането на целта ще изисква повече от 12 млрд. долара инвестиции годишно по крайбрежията на Атлантическия и Тихия океан и се очаква да създаде десетки хиляди работни места, подчертаха от администрацията.

Този ход трябва да съкрати 78 млн. тона емисии на въглероден диоксид, уточни Белият дом.

Правителството планира да определи офшорна зона за развитие на вятърната енергия край бреговете на Ню Йорк и Ню Джърси. Лотове ще бъдат предложени за експлоатация до края на 2021 г. и началото на 2022 г.

В момента в САЩ функционира само един офшорен вятърен парк: Block Island, завършен в края на 2016 г. край щата Роуд Айлънд, който има капацитет да произвежда 30 мегавата.

Дания напредва с "енергийния остров" в Северно море

Дания напредва с "енергийния остров" в Северно море

Той ще осигурява електроенергията за цялото население на страната

Пилотният проект за крайбрежен вятърен парк в щата Вирджиния с мощност 12 мегавата завърши през 2020 г. Окончателният обект трябва да бъде завършен през 2026 г. и може да доставя енергия на 600 000 домакинства.

Други проекти край щатите Масачузетс, Роуд Айлънд, Ню Йорк, Ню Джърси, Делауеър, Мериленд и Северна Каролина са в процес на изграждане.

Администрацията на Байдън планира да отпусне 230 млн. долара на пристанища за по-лесно модернизиране и подкрепа на офшорни вятърни проекти. Също така ще отпуска заеми до 3 млрд. долара на компании от сектора.

Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) също ще споделя информация със специализирана компания - Orsted Wind Power North America, за да отстрани всякакви пропуски в картографирането на океаните.

Агенцията ще отпусне и 1 млн. долара за проучване на съвместното съществуване между офшорни вятърни проекти и крайбрежни общности, по-специално рибари.

Подкрепата за вятърната енергия е в пълен контраст с бившия президент Доналд Тръмп, който многократно се подиграваше на възобновяемия енергиен източник по време на мандата си, твърдейки, че той бил скъп и неефективен.

Откакто встъпи в длъжност, Байдън също така инициира няколко мерки за опазване на околната среда, които късат с политиката на десния му предшественик.