Дания одобри планове за изграждане на изкуствен остров в Северно море, който може да генерира вятърна енергия за най-малко 3 млн. домакинства. Това обяви говорителят на датското правителство, цитиран от "Франс прес".

Работата трябва да започне до 2026 г., добави той.

През юни датският парламент прие политическа екологична рамка, насочена към намаляване на емисиите на CO2 в страната със 70 процента до 2030 г., която включваше планове за първите "енергийни хъбове" в света на остров Борнхолм в Балтийско и в Северно море.

Южна Корея строи най-големия офшорен вятърен парк в света с $43 млрд.

Южна Корея строи най-големия офшорен вятърен парк в света с $43 млрд.

Южна Корея се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2050-а

Вчера парламентът направи следваща крачка, като одобри план за поставяне на хъба в Северно море на изкуствен остров с вятърен енергиен парк, който първоначално ще доставя 3 гигавата електричество.

По-късно то може да бъде увеличено до 10 гигавата - достатъчно за 10 млн. домакинства - според датското министерство на климата, енергетиката и комуналните услуги.

Островът ще бъде мажоритарна собственост на датското правителство в партньорство с частни компании.

Окончателният му размер тепърва ще бъде решаван, но се очаква той да покрива между 120 000 и 460 000 квадратни метра, уточни говорителят на министерството.

Общият брой на вятърните турбини също не е финализиран, но изчисленията варират между 200 и 600 единици в "невиждан досега мащаб", като върхът на лопатките достига 260 метра над морето.

Вятърът за пръв път съставлява повече от половината електроенергия във Великобритания

Вятърът за пръв път съставлява повече от половината електроенергия във Великобритания

Голям пробив за енергията от ВЕИ

Следващите стъпки от проекта включват оценки на въздействието върху околната среда и разговори с потенциални инвеститори, така че до започването на строителството ще изминат няколко години.

"В този момент изглежда, че първоначалното строителство всъщност ще започне около 2026 г. и се надяваме, че ще бъде завършено някъде между 2030 и 2033 г.", посочи Лий Мадсън, отбелязвайки, че някои закъснения са вероятни, така че по-близо до 2033 г. е по-реалистично.

С пълен капацитет островът ще осигури повече вятърна енергия, отколкото е необходима на Дания за населението ѝ от 5,8 млн души.

След това други страни могат да се включат в хъба, за да се "увеличи ефективността на производството на електроенергия от вятърните паркове, като я разпределят в европейската електроенергийна мрежа", изтъкнаха от министерството.