Съединените щати са готови сами да наложат забрана за внос на руски петрол без участието на европейските им съюзници, казаха пред Ройтерс двама запознати с въпроса служители.

Президентът Джо Байдън проведе видеоконферентен разговор с лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство в понеделник, докато администрацията му продължава да търси тяхната подкрепа за забрана на вноса на руски петрол.

Белият дом също преговаря със законодателите в Конгреса на САЩ, които работят по бързото изготвяне на законодателство, което ще забрани вноса на руски петрол, ход, който принуждава администрацията на Байдън да работи активно по въпроса .

Германия, най-големият купувач на руски суров петрол, отхвърли плановете за забрана на вноса му. Берлин ускорява плановете си за разширяване на използването на алтернативни енергийни източници, но не може да спре вноса на руска енергия за една нощ, каза германският канцлер Олаф Шолц в понеделник.

Борис Джонсън стъпка по стъпка къса зависимостта от руски нефт и газ

Борис Джонсън стъпка по стъпка къса зависимостта от руски нефт и газ

Индиректно обаче потвърди, че се водят такива разговори

Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от 2008 г. поради забавяне на потенциалното връщане на иранския суров петрол на световните пазари и тъй като Съединените щати и европейските съюзници обмислят забрана на руския внос.

Европа разчита на Русия за суров петрол и природен газ, но стана по-отворена към идеята за забрана на руските енергоносители. Съединените щати разчитат много по-малко на руския суров петрол и нефтопродукти, но забраната за вноса ще доведе до повишаване на цените и ще притисне американските потребители, които вече усещат поскъпването на горивата по бензиностанциите.

След като Русия нахлу в Украйна, Белият дом наложи санкции срещу износа на технологии за руските рафинерии и газопровода "Северен поток-2", който така и не беше пуснат в експлоатация.

Тази нощ руският вицепремиер Александър Новак намекна, че Русия може да спре подаването на газ по газопровода "Северен поток-1" в отговор на непускането в експлоатация на прекарания успоредно до него "Северен поток-2".

Цените на газа вчера надминаха всички рекорди на европейските борси, като достигнаха до 3900 долара за хиляда кубически метра.