Великобритания и страните от еврозоната вероятно ще изпаднат в рецесия през следващата година, но Съединените щати може да се измъкнат на косъм от нея благодарение на устойчивия пазар на труда. Това прогнозира американската инвестиционна банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley), съобщава "Ройтерс".

Същевременно очакваното повторно отваряне на Китай след почти три години рестрикции заради COVID-19 вероятно ще доведе до възстановяване на икономиката на страната и на други нововъзникващи пазари в Азия, смятат анализатори от банката.

Рисковете са в посока надолу, се твърди в доклада. Предвижда се световната икономика да нарасне с 2,2% през следващата година, което е по-ниско от последната оценка на Международния валутен фонд за растеж от 2,7%.

Повечето страни от ЕС ще изпаднат в рецесия до края на годината

Повечето страни от ЕС ще изпаднат в рецесия до края на годината

Джентилони отчита влошаваща се икономическа ситуация в Европа

Следващата година "Морган Стенли" прогнозира рязко разделение между развитите икономики "в или близо до рецесия", докато нововъзникващите икономики "се възстановяват умерено". Уточнява се обаче цялостното повишаване в световен мащаб вероятно ще бъде трудно изчислимо.

Прогнозира се икономиката на Китай да нарасне с 5% през 2023 г., изпреварвайки средния ръст от 3,7%, очакван за нововъзникващите пазари, докато средният растеж в групата на 10-те развити страни се изчислява на едва 0,3%.

Централните банки по целия свят повишиха лихвените проценти тази година, за да ограничат галопиращата инфлация. В Съединените щати "Морган Стенли" прогнозира, че Федералният резерв ще поддържа високи лихви през 2023 г., тъй като инфлацията остава висока след пика си през четвъртото тримесечие на тази година.

МВФ: Половината от страните от еврозоната вървят към рецесия

МВФ: Половината от страните от еврозоната вървят към рецесия

Кристалина Георгиева рисува мрачна картина за глобалната икономика със забавяне на инерцията в Азия и Америка, за Европа перспективите са още по-мрачни

"Икономиката на САЩ просто ще заобиколи рецесията през 2023 г., но кацането няма да се усети особено меко, тъй като растежът на работните места се забавя значително и нивото на безработица продължава да расте", се отчита в доклада, като се предвижда разширяване от 0,5% през следващата година.

"Кумулативният ефект от строгата политика през 2023 г. се пренася в 2024 г., което води до две много слаби години", се добавя в доклада.

В световен мащаб пикът на инфлацията би трябвало да настъпи през текущото тримесечие, смятат анализаторите.

Мнучин вече вижда рецесия в САЩ

Мнучин вече вижда рецесия в САЩ

Очаква 10-годишните лихвени проценти да достигнат връх от 4,5%