Съединените щати получиха 100 милиона долара от продажбата на около 2 милиона барела петрол, които бяха на задържания през февруари танкер "Ахилеас", който е заподозрян в транспортиране на ирански петрол, съобщава Асошиейтед прес.

Танкер с либерийски флаг беше задържан край бреговете на Фуджейра в Обединените арабски емирства в началото на февруари. По-късно корабът беше разтоварен в Хюстън, Тексас.

"Участниците в схемата се опитаха да скрият произхода на този нефт, като го прехвърлят от един кораб на друг, фалшифицират документи и предприемат други мерки, както и като предоставят фалшиви товарителници," посочиха от Министерството на правосъдието на САЩ.

Иран за кратко задържа танкер до Ормузкия проток

Иран за кратко задържа танкер до Ормузкия проток

Командването публикува черно-бяло видео със специални части

Според американските следователи петролът е принадлежал на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, елитна част от иранската армия, и е бил предназначен за продажба на Китай. САЩ считат, че той е терористична организация.

По този начин, според американската прокуратура, петролът от танкера попада под санкционните мерки на американските закони за борба с тероризма.

По-рано САЩ внесоха петрол от Иран за първи път от 40 години насам.