Съединените щати във вторник предприеха стъпки, за да изяснят, че санкциите на САЩ, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, не пречат на хуманитарната помощ и износа на селскостопански и медицински продукти, съобщи "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ в информационен лист посочва, че американците могат да участват в трансакции, свързани със селскостопански и медицински износ, работата на неправителствени организации (НПО), помощ при COVID-19, хуманитарна помощ и телекомуникационни и интернет услуги за подкрепа на свободния поток на информация.

Министерството на финансите във вторник също така разреши транзакции, необходими за определени дейности, включително за хуманитарни проекти в Русия и Украйна, от неправителствени организации въпреки санкциите на САЩ срещу Москва.

Зеленски: Необходими са още санкции срещу Русия

Зеленски: Необходими са още санкции срещу Русия

Но мерките постигат резултати, според украинския президент

Вашингтон наложи няколко санкции срещу Москва след инвазията си в Украйна на 24 февруари, включително срещу най-големите кредитори в страната и руския президент Владимир Путин.

Освен това наред със санкциите издава генерални лицензи, разрешаващи определени сделки, свързани с хуманитарна помощ, селскостопанска и медицинска търговия и друга подкрепа.

Най-голямата атака срещу европейска държава от 1945 г. насам, инвазията уби или рани хиляди. Повече от 12 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в Украйна, каза във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Откакто започна това, което тя нарича специална операция за демилитаризиране на Украйна, Русия бомбардира градовете до развалини и стотици цивилни тела бяха открити в градовете, където нейните сили се изтеглят. То отрича да е насочено към цивилни и казва, без доказателства, че са инсценирани признаци на зверства.

Световната хранителна програма на ООН предупреди, че конфликтът ще има глобално въздействие върху продоволствената сигурност, тъй като Черноморският басейн е една от най-важните зони в света за зърнено и селскостопанско производство.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова във вторник развитите икономики да увеличат продоволствената помощ за развиващите се страни и да работят за увеличаване на производството на храни, енергия и торове, за да се справят с недостига и нарастващите цени, причинени от войната.

Министерството на финансите заяви, че работи за справяне с рисковете за продоволствената сигурност, включително чрез укрепване на вътрешното производство на храни в страните и отключване на търговско финансиране за изглаждане на нарушените вериги за доставки.

Западните санкции връщат Русия в съветската епоха

Западните санкции връщат Русия в съветската епоха

Нови мерки удрят Кремъл

"Министерството на финансите е дълбоко загрижено за рисковете за глобалните хранителни доставки и цените на храните в момент, когато много развиващи се страни все още се борят да се възстановят от пандемията COVID-19", пише още в информационния лист.