Администрацията на американския президент Джо Байдън вече няма да изисква носене на маски в обществения транспорт, след като федерален съдия във Флорида в понеделник постанови, че действащата от 14 месеца директива е незаконна, предава Ройтерс.

Скоро след съобщението всички големи превозвачи, включително American Airlines, United Airlines и Delta Air Lines, както и националната железопътна компания Amtrak, облекчиха ограниченията, като решението има влиза в сила незабавно.

Миналата седмица здравните власти в САЩ удължиха носенето на маски до 3 май, като изискваха пътниците да носят маски в самолети, влакове и в таксита, превозни средства или транзитни центрове, заявявайки, че им е необходимо време, за да оценят въздействието на скорошното нарастване на случаите на COVID-19.

Индустриалните групи и конгресмените от Републиканската партия се възпротивиха и поискаха администрацията да отмени носенето на маски окончателно.

Решението на американския окръжен съдия Катрин Кимбъл Мизел, назначена от президента Доналд Тръмп, дойде в рамките на дело, заведено миналата година в Тампа, Флорида, от група, наречена Фонд за защита на свободата на здравето. То е поредното решение срещу директивите на администрацията на Байдън за борба с инфекциозното заболяване, включително изисквания за ваксинация или тестове на служителите по месторабота.

Съдия Мизел каза, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) са превишили правомощията си с наложената директива за задължително носене на маски в обществения транспорт, не са потърсили обществен коментар и не са обяснили адекватно своите решения.

Служител на администрацията на САЩ каза, че докато се обмислят следващите стъпки, решението на съда означава, че заповедта за носене на маски в обществения транспорт вече не е в сила. Администрацията все още може да реши да обжалва заповедта или да поиска спешно забавяне на изпълнението на съдебното решение. "CDC препоръчва на хората да продължат да носят маски в закрития обществен транспорт."

Решението идва в момент, когато инфекциите с COVID-19 отново нарастват в Съединените щати, като се съобщават средно 36 251 нови инфекции и 460 смъртни случая на ден, на базата на средно за седем дни - най-големият брой съобщени общи смъртни случаи от COVID-19 в целия свят. Белият дом нарече решението "разочароващо".

Гърция премахва маски и сертификати

Гърция премахва маски и сертификати

Засега само за лятото

CDC за първи път издаде заповед за обществено здраве, изискваща маски в междудържавния транспорт през февруари 2021 г. CDC и Федералната авиационна администрация (FAA) отказаха коментар.

United Airlines, American, Delta, Southwest Airlines, JetBlue и Alaska Airlines заявиха, че маските вече са незадължителни в самолетите им.

"Ние с облекчение виждаме как задължителното носена на маски в САЩ се отменя, за да се улеснят глобалните пътувания, тъй като COVID-19 се превърна в обикновен сезонен вирус", заявиха от Delta.

Този ход може да повлияе на търсенето на пътувания, което се е възстановило. Пътническият трафик в САЩ е средно около 89% от нивата преди пандемията, според данните на Администрацията за транспортна сигурност (TSA).

Тъй като броят на случаите на COVID-19 отново нараства, вдигането на мандата може да накара някои пътници да бъдат предпазливи, като същевременно подтикне други да летят отново.

От януари 2021 г. са регистрирани рекордните 7060 инцидента с пътници неспазващи правилата за пътуване, от които 70% са нарушители на правилото за носена на маски, според FAA. Хиляди пътници бяха поставени в списъци за забранени за полети, защото отказваха да спазват изискванията за носене на маски.

От Alaska Airlines заявиха, че някои пътници ще останат в тези списъци, дори и след като политиката за носене на маски бъде отменена.

Остров Ява има 99% колективен имунитет срещу COVID-19

Остров Ява има 99% колективен имунитет срещу COVID-19

Това позволява почти пълно премахване на ограниченията