САЩ обвини Русия, че предприема злонамерени действия в енергийния сектор, съобщава ТАСС.

От Вашингтон обаче отказаха да коментират дали възнамеряват да наложат санкции срещу Москва заради ситуацията на петролния пазар.

"Установихме много случаи. Не само ние в изпълнителната власт, но и Конгресът посочи много примери, когато Русия използваше енергетиката като враждебен играч, използваше я за злонамерени цели", заяви на брифинг висопоставено лице от Държавния департамент на САЩ.

Кремъл се озъби на "Лукойл", цените на петрола не били катастрофа за Русия

Кремъл се озъби на "Лукойл", цените на петрола не били катастрофа за Русия

Все пак "това е много неприятна ценова конюнктура"

Американският дипломат обаче отказа да уточни дали представители на Държавния департамент на САЩ водят преговори с руската страна относно ситуацията на петролния пазар.

"Призоваваме всички играчи да обърнат внимание на този момент на глобална несигурност и икономически трудности и да предприемат отговорни действия, за да можем заедно да ги преодолеем", заяви той.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се включи "навреме" в дискусия за ситуацията около разногласията между Русия и Саудитска Арабия по отношение на петрола. Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков отрече Русия и Саудитска Арабия да водят войни за цените на петрола. Той също подчерта, че други държави не трябва да се намесват в партньорството между двете страни. Според него "огромният американски петролен сектор сега е в беда" поради настоящите цени.

Петролът на Русия падна под 19 долара за барел

Петролът на Русия падна под 19 долара за барел

Urals се понижи до 18,64 долара за барел