Кремъл категорично не е съгласен с твърдението, че на петролния пазар е налице катастрофална ситуация, като подчерта, че Русия имала поле за маневриране, съобщават руските медии.

"Това е много неприятна ценова конюнктура, в това отношение можем да се съгласим. Говоря за това, че това е катастрофа за Русия - навярно не можем да се съгласим с това в средносрочен план, защото (...) от няколко години имаме солидни резерви, които ще обезпечат възможността за изпълнение на всички социални ангажименти, както и плановете за развитие", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, визирайки финансовия резерв на страната.

Петролът на Русия падна под 19 долара за барел

Петролът на Русия падна под 19 долара за барел

Urals се понижи до 18,64 долара за барел

Говорителят на руския президент Владимир Путин припомнил периоди, когато цените на петрола са били дори по-ниски, като той се съмнявал, че днес е възможно да се прогнозират дори с приблизителна точност цените на петрола на световния пазар за срок до три години.

Песков също така отрече, че Русия и Саудитска Арабия водят ценова война на петролния пазар.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че всяка страна има бюджетни параметри, в зависимост от това какви са целите на политиката.

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Сортът WTI пък падна под 25 долара за първи път от ноември 2002 г.

"Знаете, че бюджетът на Русия е изчислен на база 42 долара за барел. Разбира се, тази (настояща) цена е неблагоприятна за нас, но има защитен буфер, той ще бъде задействан, когато е необходимо. И в краткосрочен план, и в средносрочен план нищо страшно не се случва", увери приближеният на Путин.

Вчера съсобственикът на "Лукойл" Леонид Федун нарече цената на петрола под 25 долара за барел "катастрофална". Той допълни в интервюто си за РБК, че дори поддръжниците на излизането от споразумението ОПЕК+ не са могли да си представят кошмара, че ще продават петрол на цена 25 долара за петрол.

Коронавирус: САЩ попълват стратегическия си петролен резерв със 77 млн. барела

Коронавирус: САЩ попълват стратегическия си петролен резерв със 77 млн. барела

От вътрешния американски пазар