Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че планира да закупи 77 млн. барела петрол на американския пазар, за да попълни стратегическия резерв на страната, включително първоначална покупка на 30 млн. барела в най-близко време заради разразилата се криза около пандемията от новия коронавирус, съобщават американските медии.

"Министерството на енергетиката действа бързо, за да подкрепи американските производители на петрол, изправени пред потенциално катастрофални загуби от въздействията на коронавируса (COVID-19) и умишленото нарушаване на работата на световните петролни пазари от страна на чуждестранни актьори", се казва в изявление на американския енергиен министър Дан Бройлет.

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Сортът WTI пък падна под 25 долара за първи път от ноември 2002 г.

Очаква се първоначалната покупка от 30 млн. барела да е със специален акцент върху малките и средни американски петролни производители, се отбелязва в съобщението на ведомството. Следващата стъпка е искане от Конгреса да одобри закупуването на допълнителни 47 млн. барела петрол.

"Стратегическият петролен резерв е готов за задачата да получава до 685 000 барела петрол на ден", отбеляза заместник енергийният министър Стивън Уинбърг, който отговаря за енергията от изкопаеми горива, като допълва: "С обширната си инфраструктура за съхранение, тръбопроводна и морска инфраструктура по крайбрежието на Персийския залив, Стратегическият петролен резерв ще помогне за облекчаване на свързаните с петрола смущения на нашата икономика."

Очаква се доставката на петрола да започне още в началото на април, въпреки че министерството очаква още доставки да бъдат извършени през май и юни с отчитане на логистиката.

Със себестойност от 68 долара за барел, американският шистов петрол беше засегнат по-силно от повечето други големи производители от резкия спад на цените. В същото време петролът и газът представляват около 7 процента от БВП на страната, като над 10 милиона американци са заети в енергийния сектор.

Президентът Доналд Тръмп нареди стратегическият петролен резерв на САЩ да бъде попълнен "догоре" миналата седмица, като отмени по-ранните планове за разпродажба на част от резерва.