Министерството на търговията на САЩ потвърди забраната за продажба в страната на продукти на руската компания Kaspersky Lab, която ще влезе в сила на 29 септември. Плановете бяха съобщени по-рано от "Ройтерс".

"Русия показа, че има възможност и... намерение да използва компании като Kaspersky, за да събира лична информация на американците и да я превръща в оръжие, и затова бяхме принудени да предприемем действията, които предприехме днес", заяви ръководителят на ведомството Джина Раймондо.

Три подразделения на Kaspersky Lab (две руски и едно британско) също ще бъдат включени в списъка на юридическите лица, чиито търговски сделки подлежат на лицензиране, каза тя.

Този списък, за разлика от по-известните списъци със санкции, се администрира от Министерството на търговията, но изискванията за лицензиране ще бъдат сериозна пречка за всички американски доставчици на Kaspersky Lab, както и удар по международните му продажби и репутация.

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Те са смекчени по настояване на Германия

Правната обосновка на мерките, които администрацията предприе срещу Kaspersky Lab, беше разработена от предишната администрация на Тръмп, когато тя се опита да забрани Tiktok и WeChat, и двете собственост на китайски компании. Досега този инструмент е бил използван ограничено и не е известно дали този прочит на закона ще издържи, ако бъде оспорен в съда.