Икономическият съветник на бившия германски канцлер Ангела Меркел, Ларс-Хендрик Рьолер, беше категоричен, че страната му не е сгрешила, като е работила с руския президент Владимир Путин за осигуряване на големи газови доставки. Той заяви това в интервю за британския вестник Financial Times.

"Това ни помогна да осигурим силни темпове на растеж, които платиха за неща, които иначе не бихме имали, за период от 10-15 години, неща, които иначе не биха били възможни", каза Рьолер.

Меркел, канцлер на Германия от 2005 г. до 2021 г., нямаше друг избор, освен да заложи много на руския газ, след като реши постепенно да спре ядрената енергия, според Рьолер, който беше главен икономически помощник на Меркел през последните 11 години от нейното управление. "Можете да спорите дали това е било правилното нещо, но това беше консенсусът в обществото по това време", каза той.

"Ако тогава знаехме това, което знаем сега, разбира се, щяхме да действаме по различен начин", добави Рьолер.

Докато Меркел дълго време беше смятана за западния лидер на своето време, който най-добре познаваше Путин, политиката й беше критикувана като твърде мека към експанзионистичните амбиции на руския президент.

Ангела Меркел: Още през 2005 г. трябваше да кажем „Студената война не е приключила“

Ангела Меркел: Още през 2005 г. трябваше да кажем „Студената война не е приключила“

Не смята за грешка т.нар. Мински процес