След затварянето на Sberbank Europe в Австрия и на дъщерните и структури в Хърватска и в Словения, подобна съдба постигна и субсидиарите й в Чехия и в Унгария. И докато Австрийската , Хърватската и Словенската структури, чакат решението на Единния фонд за преструктуриране SRB за това дали ще фалират или ще бъдат подложени на оздравителни процедури, в Чехия вече няма съмнение за това. Съобщението на Централната банка на Чехия по този повод е красноречиво.

В него пише: "Чешката народна банка (ЧНБ) предприе стъпки за отнемане на банковия лиценз на Sberbank CZ, a.s. Това е резултат от влошаване на ликвидната ситуация на банката в контекста на значителен отлив на депозити след ескалацията на конфликта между Русия и Украйна и атаката на Русия срещу Украйна. В този контекст ЧНБ издаде предварителна мярка, с която не позволява на банката да се разпорежда с активи и пасиви, включително отпускане на нови заеми и приемане на депозити."

За риск от фалит на руската "Сбербанк Европа" предупреди ЕЦБ

За риск от фалит на руската "Сбербанк Европа" предупреди ЕЦБ

Причината е в значителното теглене на депозити след започването на конфликта в Украйна

Съветът на банката на ЧНБ обсъди ситуацията в Sberbank CZ на извънредното си заседание на 27 февруари 2022 г. Стъпките по отношение на Sberbank CZ се предприемат в режима за преструктуриране, който разглежда ситуацията на фалиращи банки и предлага мерки за минимизиране на въздействието върху икономиката и финансова система. Съветът на банката призна, че Sberbank CZ фалира и че не може да се приеме, че провалът му може да бъде предотвратен с помощта на различна мярка в рамките на разумен срок. Може също да се предположи, че приетото решение няма да засегне стабилността на чешкия финансов сектор.

Депозитите на клиенти на Sberbank CZ подлежат на задължителна застраховка до 100 000 евро на клиент (около 2,5 милиона CZK). До този лимит се предоставя компенсация от 100%. Застраховани са депозитите както на граждани (физически лица), така и на фирми (юридически лица). Влоговете на общините и районите се застраховат само ако те са получатели на данъчни приходи и техните данъчни приходи не надвишават равностойността на 500 000 евро и при спазване на други законови условия.

Изплащането на компенсации за депозити ще бъде организирано от Системата за гарантиране на финансовия пазар чрез финансова институция, която тя определи. Гаранционната система трябва да започне изплащането не по-късно от седем работни дни от датата на регистриране, т.е. датата, на която получи писмено уведомление от Чешката народна банка, че фалирала банка не е в състояние да изпълни своите ангажименти към клиенти. Според информацията на ЧНБ, системата за гарантиране на финансовия пазар вече разполага с 35 милиарда CZK за изплащане на застраховани депозити"

В допълнение на това управляващият директор на системата за гарантиране на влоговете в Чехия Рената Кадлецова, заяви, че всички необходими средства за изплащане на гарантираните влогове в Sberbank CZ са налице и плащането им ще започне в законно определените срокове.

Русия се опитва да се справи с тежестта на санкциите

Русия се опитва да се справи с тежестта на санкциите

Не е ясно как точно ще се осъществи блокирането на възможността западните инвеститори да излизат от руските активи.

В Унгария нещата стоят малко по-различно и много наподобяват ситуацията със Сбербанк в Австрия и с нейните дъщерни дружества в Хърватска и в Словения. В Будапеща по искане на местната на Sberbank Magyarország Zrt. Унгарската централна банка (Magyar Nemzeti Bank) разпореди кредитната институция да затвори врати за два дни. На финансов жаргон това се нарича двудневна банкова ваканция - за 28 февруари и 1 март.

"През този период клиентите ще могат да извършват транзакции с банкови карти и да получават входящи трансвери по своите сметки, но няма да могат да извършват транзакции по сметка. Унгарската централна банка прави преглед на състоянието на кредитната институция след като нейната майка бе обявена за фалирала или вероятно фалирала и становище за това се очаква от органа за преструктуриране на ЕС", пише в нарочно прессъобщение на Унгарската централна банка. По нататък в него се припомня, че Единният съвет за преструктуриране (SRB), организацията за преструктуриране на Европейския съюз, обяви, че Sberbank Europe AG, Австрия, е изпитала сериозни проблеми с ликвидността в резултат на руско-украинската война, кредитната институция вероятно не е в състояние да изплати дълговете си или други задължения, когато паднат в близко бъдеще, и в резултат на това е неизпълнение или има вероятност да се провали. Австрийската банка е собственик на Sberbank Magyarország Zrt. в Унгария и няколко други филиала в Централна Европа.

Изключват 7 руски банки от SWIFT

Изключват 7 руски банки от SWIFT

Списъкът може да бъде разширен...