Унгария води разговори с Франция относно възможността за разширяване на френската роля в обновяването на нейната ядрена програма. Това в крайна сметка може да доведе до замяна на Русия в единствената атомна електроцентрала в Унгария, което ще отбележи промяна в промосковската позиция на министър-председателя Виктор Орбан, коментира АФП.

Въпреки натиска от страна на други държави от ЕС, които се стремят да наложат санкции на руския ядрен износ заради войната в Украйна, Орбан поддържа сътрудничеството си с Русия.

Според доклад на "Файненшъл таймс" разширяването на унгарската атомна електроцентрала "Пакш" на стойност 12 млрд. евро, ръководено от московската държавна компания "Росатом" и финансирано предимно с руски държавен заем, е водещ проект в икономическото сътрудничество на Унгария с Русия.

Този месец унгарската информационна агенция MTI съобщи, че Унгария ще увеличи френското участие в проекта за разширяване на АЕЦ "Пакш". Тя цитира министъра на външните работи Петер Сиярто да казва, че "разширяването на АЕЦ "Пакш" не може да бъде успешно без френско сътрудничество, тъй като технологичната система за управление, която се счита за "душата на централата", е разработена от френско-германски консорциум".

Плановете за разширяване на централата в Пакш датират от 2014 г., когато Орбан подписва споразумение с руския президент Владимир Путин.

Продължаващата война в Украйна, която Орбан очакваше да приключи бързо, обаче повдигна въпроси относно сроковете за изграждане на централата в Пакш и възможността за дългосрочно сътрудничество с Москва. Това принуди Унгария да потърси потенциални алтернативи.

Унгария разреши строежа на два руски реактора в АЕЦ "Пакш"

Унгария разреши строежа на два руски реактора в АЕЦ "Пакш"

Изграждането им трябва да завърши през 2030 г.

Въпреки че Унгария и Франция блокираха усилията на други държави членки на ЕС да наложат директни санкции на "Росатом", натискът върху съюза за намиране на начини за ограничаване на бъдещата дейност на руската компания се увеличава.

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна и режимът на санкции, толкова по-вероятно е руското участие в проекта да бъде преустановено. Не е ясно дали това означава замяна на Росатом с друг основен партньор или изграждане на изцяло нова електроцентрала.

Унгария е ограничена във времето, тъй като е заложила на ядрената енергия, за да завърши екологичния си преход, наред с възобновяемите и други източници.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща атомна електроцентрала в Унгария, чиито четири реактора от съветската епоха са модернизирани и оборудвани със западни системи за управление, което удължава живота им до 2030 г.

Унгария и Русия със споразумение за изграждане на реактори в АЕЦ "Пакш"

Унгария и Русия със споразумение за изграждане на реактори в АЕЦ "Пакш"

Реакторите ще бъдат руски - тип ВВЕР-1200

Според енергийната стратегия на правителството Будапеща иска да разчита на ядрената енергия през по-голямата част от останалата част на века.

Френският президент Еманюел Макрон и Орбан обсъдиха проекта "Пакш" и сътрудничеството в областта на ядрената енергетика на среща в Париж миналата седмица. Унгария все още не е готова да се откаже изцяло от проекта или да замени основния руски дизайн на реактора.

Страната възнамерява да запази възможно най-много от първоначално одобрените планове, за да избегне необходимостта от повторното им одобрение от местните регулаторни органи, както и от тези на ЕС и Международната агенция за атомна енергия - процес, който може да отнеме години.

Загубата на проекта "Пакш" би била сериозен удар за "Росатом", който през последните години загуби позициите си във всички останали страни от ЕС, оставяйки Унгария единствената страна от ЕС, в която "Росатом" все още развива дейност.