Сенатът на САЩ гласува в четвъртък вечерта за приемане на временен законопроект за предотвратяване затварянето на правителството в края на тази седмица, тъй като финансирането му изтича в петък в полунощ, съобщи CNN.

Гласуването завърши със 71 гласа "за" срещу 19 гласа "против".

След като е преминал през Сената, законопроектът може да отиде при президента Джо Байдън, за да бъде подписан като закон. Камарата на представителите  одобри мярката в сряда.

Временната мярка ще удължи финансирането с още една седмица - до петък, 23 декември - за да даде време на преговарящите в Конгреса да финализират сделката за целогодишно правителствено финансиране с нови основни нива на разходи.

US Конгресът одобри временно финансиране до 16 декември

US Конгресът одобри временно финансиране до 16 декември

Малко преди крайния срок в полунощ и настъпващото спиране на финансите

В знак на напредък водещите преговарящи обявиха във вторник вечерта, че е постигнато споразумение.

Председателят на комисията по бюджетните кредити на Сената Патрик Лийхи каза в изявление, че той и високопоставеният републикански член Ричард Шелби и председателят на комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите Роза ДеЛауро са постигнали двупартийна, двукамарна рамка, която може да мине в Камарата на представителите и Сената и да бъде подписана от президента.

Засега обаче преговарящите не са предоставили много подробности относно споразумението.

В сряда Шелби каза, че горната линия е около 1,7 трилиона долара, но не пожела да даде подробности. Шелби каза, че точните разпределения към различните правителствени агенции все още се договарят.

Съобщението, че е постигнато рамково споразумение за по-широк законопроект за разходите, представлява голям пробив в преговорите, но сега има още много работа, тъй като законодателите работят за финализиране на дребния шрифт и спецификата на това, което ще включва обширното законодателство.

Очакванията на Капитолийския хълм са, че Конгресът ще успее да избегне спиране, но лидерите на Конгреса нямат много място за грешки предвид кратките срокове, пред които са изправени, така че натискът върху законодателите е голям.

Двупартийно споразумение за споразумение за пълногодишно правителствено финансиране се оказа предизвикателство за постигане на фона на несъгласие между двете страни относно това колко пари трябва да бъдат изразходвани за вътрешни приоритети, различни от отбраната.

Републиканците са критични към неотдавнашните вътрешни разходи на демократите и твърдят, че мерките, които демократите са приели, докато са контролирали и двете камари на Конгреса, са били разточителни и ще влошат инфлацията.

Демократите контрират, като казват, че тези мерки са необходими, за да помогнат на страната да се възстанови от опустошителното въздействие на пандемията, както и за справяне с други критични приоритети. Демократите казват, че парите за отговор на Covid, здравеопазването и климата не трябва да означават, че през следващата година трябва да има по-малко пари за държавни операции и вътрешни разходи, различни от отбраната.