Изпълнителният директор на „Порше" Матиас Мюлер ще оглави в петък автомобилния производител „Фолксваген". Това става часове след като председателят на управителния съвет на VW Мартин Винтеркорн подаде оставка в разгара на разрастващия се скандал с дизеловите емисии, уточнява Ройтерс.

62-годишният мениджър веднъж се определи като твърде възрастен, за да води концерна от Волфсбург. Наскоро обаче в интервю пред Die Welt през март той показа друга готовност - „не съм толкова стар затова", каза Мюлер.

Европейската комисия дори призова страните-членки на ЕС да проведат разследване на национално равнище във връзка със скандала с автомобилния производител „Фолксваген".

Председателите на борда на директорите на дъщерните компании Audi и Porsche Улрих Хакенберг и Волфганг Хац ще бъдат освободени от постовете си. Това съобщава германският в. "Билд", позовавайки се на свои източници от компанията.

Според изданието решението за освобождаването на двамата ръководители ще бъде взето утре по време на заседание на борда на директорите на VW.

И Хакенберг, и Хац са от дълги години в концерна - първият като мениджър по развитието, а вторият като разработчик на мотори. Но създаването на софтуера, за който се смята, че е манипулирал данните за въглеродните емисии, съвпада с времето на тяхното ръководство.