Главният изпълнителен директор на Danske Bank подаде оставка вследствие на скандал за пране на пари през естонския й клон, Томас Борген се оттегли след разследване за около 200 млрд. евро, съобщава БиБиСи. 

Датската банка коментира, че много от тези плащания са подозрителни, а Борген обяснява, че е ясно, че банката не е изпълнил задълженията си, за което съжалява.

"Въпреки че разследването, проведено от външна адвокатска кантора, стига до заключението, че съм се справил с моите правни задължения, смятам, че най-добре за всички е да подам оставка", коментира Борген

Банката заяви, че не е в състояние да определи колко пари са препрани през нейния естонски клон между 2007 и 2015 г. Акциите в Danske паднаха с 7% в Копенхаген след оставката. Естонският орган за финансов надзор (FSA) заяви, че сега разглеждат заключенията от вътрешното разследване в Danske.

"Докладът описва сериозни недостатъци в организацията на Danske Bank, където рискът и контролът на риска не са в равновесие", заяви председателят на финансовия надзор Килвар Кеслър.

Органът за финансов надзор в Дания обмисля предприемане на действия.

През 2014 г. е извършена задълбочена проверка на естонския клон на Danske Bank. На следващата година FSA е наредила на банката да отстрани грешките в своята организация за контрол на риска, след което клонът в Естония вече не обслужва клиенти, които не са живели в страната.

Управлението на пари от Русия и бившата СССР също са обект на разследване в самата Естония.

Отявлен критик на Кремъл беше задържан за кратко в Испания

Отявлен критик на Кремъл беше задържан за кратко в Испания

Браудър е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Русия

Финансистът Бил Браудър, отявлен критик на руския президент Владимир Путин отдавна твърди, че естонският клон Danske е "един от основните канали за измами".

През юли 2017 г. той даде показания пред Сената в САЩ, във връзка с твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.