Инвеститорът Бил Браудър, отявлен критик на руския лидер Владимир Путин, за кратко беше задържан от властите в Испания в отговор на заповед за арест на Русия, съобщава БиБиСи.

След като беше задържан за около час, той беше освободен, защото заповедта вече не е валидна, обяви испанската полиция.

По-рано Браудър написа в "Туитър", че е арестуван с издадена от Интерпол заповед за арест по искане на Москва.

Но от Интерпол отхвърлиха твърденията, коментирайки, че "няма и никога не е имало червена бюлетина за Бил Браудър".

Агенцията допълва, че "Браудър не е издирван чрез канали на Интерпол".

Но говорител на испанската полиция заяви пред АФП, че "заповед за арест има крайна дата и се посочва кога изтича, трябва да бъде изтривана от компютърната програма и в този случай Интерпол не е изтрил заповедта".

Роденият в САЩ инвеститор обаче, който е британски гражданин, твърди, че е издадена нова заповед.

"Испанската национална полиция тъкмо ме освободи, след като генералният секретар на Интерпол в Лион ги посъветва да не изпълняват нова руска червена бюлетина на Интерпол. За шести път Русия злоупотребява с Интерпол по моя случай", оплака се той.

Интерпол отказа да изпълни заповед от 2013 г. за задържане на Браудър, тъй като се разглежда като "преобладаващо политическа по характера си".

Браудър е свързван със създаването на Закона "Магнитски" от 2012 г., с който САЩ наложиха санкции на топ руски политици, обвинени в корупция. Законът е на името на Сергей Магнитски, бивш адвокат на Браудър, който разкри данъчни измами в Москва и почина в руския арест през 2009 г.

През 2013 г. Браудър беше съден за данъчни измами - същият процес, на който бяха повдигнати обвинения и срещу починалия Магнитски. Според наблюдатели процесът е "нелеп".

Браудър е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Русия. Той контролира Hermitage Capital Management. Руската прокуратура го обвинява в откриване на фирма с цел данъчни измами. Според инвеститора обвиненията са политически мотивирани.

Инвеститорът беше в Мадрид, за да разкрие доказателства пред испански прокурор относно пари по случая "Магнитски", който е прехвърлен в Испания.