Текущата криза е глобална, но е особено силна в Европейския съюз. Това заяви шефът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, информира money.bg.

Той е категоричен, че е наложително да има работна рамка за надзор и наблюдение на отделните бюджети в Еврозоната.

Трише отново повтори, че е належащ Пактът за стабилност и растеж и че духът на този пакт е "отслабнал". По думите му еврото плаща висока цена за отслабването на Пакта.

Той призова за по-строги превантивни санкции за отделните страни-членки на еврозоната и призова за по-ранно фискално предупреждение за страните-членки на Съюза.

За пореден път призова за създаване на финансово министерство на цялата Еврозона в дългосрочен план. Според него, финансовият министър на Еврозоната би наблюдавал и надзиравал финансовия сектор в Съюза.

Шефът на ЕЦБ препоръча за точно и пълно прилагане на постиганото споразумение от лидерите на Еврозоната на 21 юли тази година.

Освен това Трише отбеляза и че има структурни бариери за растежа на Еврозоната, подчертавайки че скоростта на структурните реформи в Съюза е прекалено бавна. Според него е необходимо ускоряване на реформите за откриване на работни места и за икономически растеж.

Кризата е показала "извънредната крехкост" на финансовата система, заяви той и допълни, че досега е извършена само половината работа за засилване на финансовите институции.