Бързото покачване на цените на хляба, което засегна всички страни от Европейския съюз, може да прерасне в народни вълнения и истински "хлебен бунт". За това предупреждава италианският вестник "Стампа".

В подкрепа на това твърдение авторът на изданието Емануеле Бонини посочва рекордните цени на хляба в еврозоната, като са се увеличили средно с 18%.

Той счита, че официалните данни, според които само една четвърт от страните в ЕС се борят с този ключов за ежедневието на домакинствата проблем, са подценени.

"В действителност целият блок от 27 държави трябва да се бори с двуцифрени увеличения на цените. Досега само Франция и Нидерландия са успели да избегнат тази обща тенденция, като в двете страни растежът е съответно 8,2% и 9,6%", отбелязва Бонини.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.9 %

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.9 %

Икономиката обаче бележи очакван, макар и слаб, растеж

Журналистът припомня, позовавайки се на събития от историята на Италия, че рязкото поскъпване на хляба често води до бунтове.

Като примери той посочва народното въстание във Фано през 1791 г., предизвикано от поскъпването на брашното, бунтовете през 1898 г. в края на един от най-добрите социално-икономически периоди след поскъпването на хляба, както и "хлебната война" в  Торино. Тогава, в разгара на световната война недостигът на пшеница довежда до скок на цените, продуктът става недостъпен за мнозина и гражданите се стичат на площада. Насред сраженията сардинските гренадири трябва да бъдат прехвърлени в старата столица на италианското кралство, за да възстановят реда.

Daily Express: Антируските санкции са самоубийство за Европа

Daily Express: Антируските санкции са самоубийство за Европа

Тревога предизвикват високата инфлация и назряващата енергийна криза

На 16 септември беше отбелязано, че страните в Европа преживяват инфлационен шок. Кризата обхвана ЕС заради мащабните санкции и ситуацията в Украйна.

По данни на Евростат годишната инфлация в 19 страни от еврозоната през август възлиза на рекордните 9,1%, а в Европейския съюз тя вече е двуцифрена - 10,1%.

В началото на този месец Асоциацията на земеделските производители в Италия "Колдирети" съобщи, че около половината италианци са започнали да купуват по-малко храна поради кризата в страната.

Западните страни засилиха санкционния натиск срещу Москва заради руската инвазия в Украйна. Наказателните мерки срещу Кремъл обаче вече се превърнаха в икономически проблем и за Европа, довеждайки до рязко покачване на цените на горивата и храните.

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Той е убеден, че Путин ползва газа като оръжие