Швеция подготвя законодателство, което да позволи изграждането на повече атомни електроцентрали, за да се увеличи производството на електроенергия в скандинавската страна и да се засили енергийната сигурност, каза премиерът Улф Кристерсон, цитиран от Ройтерс.

Кристерсон превърна увеличаването на производството на ядрена енергия в ключова цел за своето правителство, опитвайки се да обърне процеса на постепенно затваряне на няколко реактора през последните няколко десетилетия, което накара страната да разчита повече на възобновяеми енергоизточници, но тяхната работа и количеството енергия, което произвеждат са неравномерни и трудно прогнозируеми.

Енергийният микс на Швеция се състои главно от ядрени, водни и възобновяеми енергийни източници и  досега беше по-малко засегнат от сътресенията около доставките на газ поради противопоставянето на Русия със Запада. Цените на електроенергията обаче станаха високи и нестабилни, откакто Москва нахлу в Украйна.

Предложеното ново законодателство, което трябва да бъде прието от парламента, би позволило нови реактори да бъдат построени на допълнителни места в Швеция и се очаква да бъде въведено от март следващата година.

"Имаме очевидна нужда от повече производство на електроенергия в Швеция", каза Кристерсон на пресконференция.

"Това, което правим днес, е да променим законодателството, за да позволим изграждането на повече ядрени реактори на повече места."

Новото законодателство ще премахне съществуващите правила, които ограничават общия брой реактори до десет и забраняват изграждането на реактори на други места, освен там където съществуват в момента, допускайки възможността за изграждане на по-малки реактори, които мнозина виждат като най-рентабилни ядрени мощности.

Всяко разширяване на ядрената енергия в Швеция може да отнеме много години предвид сложността на подобни проекти, докато търсенето на енергия се очаква да нарасне рязко през следващите няколко години

В момента Швеция има шест действащи реактора, половината от това, с което разполагаше преди, и временното затваряне за поддръжка на някои от тях допринесе за повишаване на цените на електроенергията в скандинавската страна през последните месеци.

Белгия ще продължи да използва ядрена енергия на фона на енергийна криза

Белгия ще продължи да използва ядрена енергия на фона на енергийна криза

Удължава живота на два ядрени реактора с допълнителни десет години