Руската компания, която строи газопровода "Северен поток-2" - Nord Stream 2 AG, е получила заповед от властите в Швейцария за конфискуването на активите ѝ, съобщават руските медии.

По-рано руският газов гигант "Газпром" потвърди, че украинската газова компания "Нафтогаз" се опитва да изиска в Швейцария плащането на 2,56 млрд. долара по решението на арбитража в Стокхолм от 28 февруари тази година.

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Използвала го за подкопаване на НАТО и ЕС

Украинският президент Петро Порошенко също обяви началото на процеса по принудително събиране на глобата. Информацията е била потвърдена и от "Нафтогаз".

Стокхолмският арбитраж през декември миналата година и февруари тази година излезе с решение по споровете между "Газпром" и "Нафтогаз" по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да заплати на украинската страна около 2,6 млрд. долара обезщетение за недоставен газ.

Германия отсече: Украйна да спре да ни критикува за "Северен поток-2"

Германия отсече: Украйна да спре да ни критикува за "Северен поток-2"

Германия полагала за транзита на руски газ през Украйна

Според "Газпром" тези решения били създали дисбаланс в полза на Киев. През март руската газова компания обжалва присъдата на арбитражния съд в Швеция, а също така уведоми "Нафтогаз" за начало на процедура за прекратяване на договорите между двете държавни компании.