Повече от половин милион перални машини, произведени от Whirlpool, трябва да бъдат изтеглени от домовете, съобщиха от компанията. Неизправната система за заключване на врати в марките на Hotpoint и Indesit собственост на Whirlpool създава риск от пожар в резултат на прегряване. Засегнати 519 000 перални машини продавани в периода от 2014 до 2018 г. Предупреждението се прави вследствие на редица случаи на запалване и поради опасения за безопасността на потребителите. От компанията съветват собствениците на засегнатите модели да изключат машината си, докато тя не бъде сменена, отбелязват от "Активни потребители".

Проблем и със сушилните Whirlpool

Това не е първият случай с опасни уреди, които компанията изтегля от пазара. През ноември 2015 г. Whirlpool стартира така наречената "модификация" - схема за поправяне на рискови машини. Досега тя е модифицирала 1,7 милиона машини от 5,3 милиона броя, произведени между април 2004 г. и септември 2015 г. Изминаха четири години, откакто за първи път възникнаха опасения относно безопасността на машините. Установена е неизправност, очевидно причинена от излишния пух, влизащ в контакт с нагревателния елемент.

От Whirlpool казват, че 65 000 машини са били заменени или модифицирани след обявяването на проблема. По същото време от компанията заявиха, че между 500 000 и 800 000 потенциално опасни сушилни все още могат да бъдат в домовете на хората.

Засегнати ли са българските потребители?

Няма гаранция, че български потребители не са закупували от рисковите перални и сушилни машини, съветват от "Активни потребители".

Какво да предприемете? Първо изключете захранването и не използвайте уреда, докато не бъде сменен или модифициран. Ако смятате, че може да имате машина от някоя от тези марки, трябва да въведете номера на модела, който е изписан на стикера, залепен на машината. За да проверите, дали вашата перална машина е сред засегнатите партиди посетете:

https://washingmachinerecall.whirlpool.co.uk/

Проверка за вашия модел сушилня можете да направите на адреси:

https://safety.indesit.eu/match.jsp?lang=bg и https://safety.hotpoint.eu/match.jsp?lang=bg.