Френската банка Societe Generale, която регистрира над €5 млрд. загуби в следствие на измамните практики на инвестиционния експерт Жером Кервиел, обяви че ще продаде свой акции за общо €5.5 млрд. при ниската цена от 47.50 евро, предаде money.bg

Според анализатори, тази стъпка се прави, за да се набере нужния оборотен капитал, с който кредитната институция да може да посреща задълженията си.

Предложената цена от 47.50 евро на акция, е с около 39% по-ниска от последното ниво при затваряне на 77.72 евро.
Повечето инвеститори очакваха отстъпката да не превишава 30%.

Всички настоящи акционери на банката, ще имат право да закупят по една „евтина" акция на всеки четири притежавани от тях в момента.

„Толкова голяма отстъпка от цената демонстрира отчаяност и несигурност", коментира борсов анализатор от парижката фирма Kepler Equities.
„Банката обаче няма друг изход, защото вече говорим за оцеляване", продължава той.

Според годишните отчети на банката, тя е успяла да реализира печалба от €947 млн. през миналата година, което е повече от прогнозираните €600-€800 млн.

Приходите за 2007 г. падат до 1.8 млрд. евро, след като през 2006 г. те са били на стойност €8 млрд.

Според средносрочния план на банката, за 2010 г. нейната печалба трябва да достигне 1 млрд. евро, като институцията ще продължи да изплаща определения в договора дивидент за целия период от 2008 г. до 2010 г. Посредници по сделката с книжата са инвестиционните компании JPMorgan и Morgan Stanley & Co.