БВП на Украйна, който отбелязва критично ниски стойности на фона на продължаващата война, ще спадне още повече - с 39% през годината, ако системните прекъсвания на електрозахранването поради руски обстрел прoдължат още няколко седмици.

За това предупреди Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката по време на посещението си във Вашингтон, в коментар за "Укринформ".

"Според нашите изчисления, ако спиранията продължат през следващите няколко седмици, БВП на Украйна ще намалее още повече - с 39%", каза ръководителят на Министерството на икономиката.

Тя подчерта, че прекъсванията на електрозахранването засягат не само домакинствата, но и бизнеса и фирмите, които са принудени да спрат дейността си.

Киев се готви за студена и тъмна зима

Киев се готви за студена и тъмна зима

Възможна е и евакуация на града

Украинската икономика вече пострада в резултат на войната поради окупацията на определени територии на Украйна, където са разположени металургични и други големи предприятия, както и унищожаването на инфраструктурата, изтичането на работна ръка и капитал и много други фактори. Освен това веригите за доставки са сериозно нарушени.

"Ако към списъка се добавят още проблеми с разрушени енергийни мрежи, нашият БВП ще падне още повече", отбеляза Свириденко.

За да се реши проблемът или поне да се смекчат последиците от него, министърът смята, че е необходимо преди всичко бързо да се възстанови повредената инфраструктура. Освен това преходът на бизнеса към алтернативни източници на енергия може да изиграе своята роля. Като пример тя посочи голям брой бензиностанции, които използват генератори за ток по време на прекъсвания.

Според последните оценки на МВФ, публикувани в края на октомври, се очаква БВП на Украйна да спадне с 35% в края на тази година.

Киев прави възможното да не остане трайно на тъмно

Киев прави възможното да не остане трайно на тъмно

Поради действията на Русия

Припомняме, че на 6 ноември, кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко увери, че столичните власти правят всичко, за да гарантират, че електроенергията, топлината и комуникациите няма да изчезнат трайно от Киев поради действията на Русия.

Кличко отбеляза, че градските власти на Киев обмислят различни сценарии, за да бъдат готови за всякакви събития. По-специално, градът е подготвил запаси от дизелово гориво, електрогенератори, храна и питейна вода, както и точки за отопление.

В същото време той призова жителите на Киев също да направят необходимата подготовка.

На 4 ноември, украинският президент Владимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че 4,5 милиона украинци са останали без електричество тази вечер поради планирани прекъсвания на електрозахранването.

Нови руски удари оставиха Киев без ток
Обновена

Нови руски удари оставиха Киев без ток

Най-малко един човек е загинал при атаката

От средата на октомври руската армия атакува енергийната инфраструктура на Украйна с ракети и безпилотни самолети камикадзе (последните, според Киев, се доставят на Москва от Иран). По-рано Зеленски заяви, че бомбардировките са нанесли щети на около 40% от енергийните съоръжения на Украйна.

В резултат на това украинските власти въведоха график за планирани прекъсвания на електрозахранването: улиците в много градове не се осветяват, движението на тролейбусите е спряно, а жителите са призовани да не използват електрически уреди в пиковите часове.

Зеленски призова местните власти да не използват излишно електроенергия, а енергийните компании да обясняват на хората защо даден квартал или улица са без ток.

Сред засегнатите региони са Киев, както и Киевска, Днепропетровска, Житомирска, Запорожка, Сумска, Кировоградска, Харковска, Черниговска, Хмелницка и Черкаска област.