Световното производство на вино се очаква да падне до най-ниското си ниво за последните 60 години през 2023 г. поради слабите реколти в южното полукълбо и в някои големи европейски производители, включително и Гърция.

Това съобщи Международната организация по лозата и виното (OIV), цитирана от "Ройтерс".

В първоначалните прогнози OIV определи световното производство на вино, без сокове и мъст, между 241,7 милиона и 246,6 милиона хектолитра (mhl), със средна оценка от 244,1 mlhl.

Това би било със 7% по-малко от миналата година и най-малкото от 1961 г., когато падна до 214 mhl, каза OIV. Хектолитър е еквивалентът на 133 стандартни бутилки вино.

"Този ​​негативен сценарий може да се отдаде на значителния спад в големите винопроизводителни страни в двете полукълба", се казва в изявление на OIV.

"Докато в Южното полукълбо Австралия, Аржентина, Чили, Южна Африка и Бразилия регистрират годишни вариации между -10% и -30%, в Северното полукълбо Италия, Испания и Гърция са страните, които са пострадали от повечето от лошите климатични условия по време на вегетационния период", се казва в него.

OIV очаква италианското производство на вино да спадне с 12% до 44 mlh, което е най-ниското му ниво от лошата реколта през 2017 г.

Сривът означава, че Италия ще загуби позицията си на най-големия производител на вино в света, а Франция ще си върне първото място за първи път от девет години.

Няма да пием скъпо вино през зимата

Няма да пием скъпо вино през зимата

До 25-30% ще е по-малко количеството грозде в страната през 2023 г.

Засегнатата от суша Испания запази позицията си на третия по големина производител на вино, въпреки че производството й ще падне до най-ниското си ниво за последните 20 години, с 14% спад в производството спрямо миналата година и с 19% по-малко от петгодишната средна стойност.

Резкият спад в италианското и испанското производство ще доведе до спад от 7% в производството в ЕС тази година при 150 mhl, третото най-ниско ниво на производство от началото на века.

Франция и ЕС ще похарчат 200 милиона евро за унищожаване на излишното вино

Франция и ЕС ще похарчат 200 милиона евро за унищожаване на излишното вино

Няколко големи винопроизводителни региона изпитват затруднения

Производството на вино в САЩ, четвъртото по големина в света, се очакваше на 25,2 mlhl тази година, което е увеличение от 12% спрямо 2022 г. Ниските температури и обилните зимни дъждове в регионите Напа и Сонома донесоха така необходимата влага на лозята след няколко години на суша , каза OIV.