Френското правителство обяви, че 200 млн. евро (216 млн. долара) ще бъдат заделени за финансиране на унищожаването на излишното винопроизводство в опит да се подпомогнат производителите, изпитващи затруднения, и да се повишат цените.

Това обобщи АФП.

Няколко големи винопроизводителни региона във Франция, особено прочутият район на Бордо, изпитват затруднения поради коктейл от проблеми, свързани с промените в потребителските навици, кризата с разходите за живот и последиците от Covid-19.

Според местната асоциация на земеделските производители спадът в търсенето на вино е довел до свръхпроизводство, рязък спад на цените и сериозни финансови затруднения за всеки трети производител на вино в района на Бордо.

Първоначалният фонд на Европейския съюз в размер на 160 млн. евро за унищожаване на вино е допълнен до 200 млн. евро от френското правителство, заяви министърът на земеделието Марк Фесно пред журналисти на пресконференция в петък.

Парите са "насочени към спиране на срива на цените и за да могат винопроизводителите отново да намерят източници на приходи", но той подчерта, че индустрията трябва да "гледа в бъдещето, да мисли за промените в потребителите ... и да се адаптира".

Югозападният регион Лангедок, най-големият лозаро-винарски район в страната, известен с плътните си червени вина, също е силно засегнат от спада в търсенето на вино.

Алкохолът от унищоженото вино може да бъде продаден на компании за използване в нехранителни продукти като дезинфектанти за ръце, почистващи препарати или парфюми.

"Произвеждаме твърде много, а продажната цена е по-ниска от производствената, така че губим пари", заяви пред АФП по-рано този месец Жан-Филип Грание от асоциацията на винопроизводителите в Лангедок.

През юни министерството на земеделието обяви и 57 млн. евро за финансиране на изтеглянето на около 9500 хектара лозя в региона на Бордо, а други публични средства са на разположение за насърчаване на гроздопроизводителите да се насочат към други продукти, като например маслини.

Френският излишък от вино в избите става промишлен алкохол

Френският излишък от вино в избите става промишлен алкохол

В Бордо ще изкореняват лозя

За последен път Европа пострада от така нареченото " винарско езеро" в средата на 2000 г., което принуди Европейския съюз да реформира селскостопанската си политика, за да намали масовото свръхпроизводство на вино, стимулирано от собствените му субсидии.

По данни на ЕС 27-членният блок все още харчи 1,06 млрд. евро годишно за този сектор.

Освен дългосрочната тенденция за преминаване на потребителите към бира и други алкохолни напитки, отрасълът беше сериозно засегнат от кризата с Covid-19, която доведе до затваряне на ресторанти и барове в цял свят и до рязък спад в продажбите.

Неотдавнашното поскъпване на храните и горивата, свързано със скока на световните цени на енергията и инвазията в Украйна, също накара купувачите да намалят разходите си за стоки от първа необходимост, като например вино.

Одобрявайки спешна помощ за сектора през юни, Европейската комисия заяви, че потреблението на вино за настоящата година се оценява на спад от 7% в Италия, 10% в Испания, 15% във Франция, 22% в Германия и 34% в Португалия.

Нов спор между Атина и Скопие – чия е марката „македонско вино“?

Нов спор между Атина и Скопие – чия е марката „македонско вино“?

Нови страсти между Атина и Скопие…

Производството на вино в блока, който е най-големият винопроизводител в света, е нараснало с 4,0 %.

Комисията заяви, че най-засегнати са лозята, произвеждащи червени и розови вина от някои региони на Франция, Испания и Португалия.