Франция планира да похарчи милиони евро, за да превърне излишното си вино в промишлен алкохол за фармацевтични и козметични цели в опит да се справи със свръхпроизводството, съобщи тази седмица Министерството на земеделието.

Франция, която е вторият по големина производител на вино в света след Италия, отдавна е известна като страна на почитателите на виното, припомня АФП.

Но производителите в югозападния регион на Бордо твърдят, че свръхпроизводството и спадът в потреблението на по-достъпните марки на вътрешния пазар са напълнили избите им и не им е останало място, където да съхраняват плодовете от следващата реколта.

В понеделник министерството на земеделието заяви, че ще похарчи до 160 млн. евро за дестилация на виното в промишлен алкохол, за да се използва част от изоставането.

Масови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Масови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Хиляди протестираха в столицата Париж и големите градове

В Бордо винопроизводителят Дидие Кузине заяви, че предложената сума е достатъчна, за да подпомогне всеки малък бизнес само за няколко месеца, ако се разпредели в цялата индустрия в страната.

Имаме "изоставане от 24 месеца в нашите изби", каза той пред АФП.

Производителите в района на Бордо искат обезщетение в замяна на изкореняването на част от лозята им - практика, известна като "изкореняване" на земята.

Това би помогнало за намаляване на производството в дългосрочен план и би позволило на лозарите да използват земята за други дейности.

Кузини и колегите му производители смятат, че за да се постигне промяна, трябва да бъдат изкоренени поне 15 000 хектара лозя - площ, равняваща се на 21 000 футболни игрища - в целия регион.

Те настояват за обезщетение от 10 000 евро на хектар.

Правителството за последен път спонсорира дестилацията през 2020 г., след като световната криза Covid-19 доведе до затваряне на ресторанти и барове, а износът на френско вино спадна.

По данни на Националната междупрофесионална комисия по лозарство и винарство във Франция около половин милион души работят във винарската индустрия.

Ако не се предприеме нищо, "се опасяваме, че през следващото десетилетие ще бъдат застрашени между 100 000 и 150 000 работни места", предупреди през декември ръководителят на комисията Бернар Фарж.

Продажбите на червено вино във френските супермаркети са намалели с 15% през миналата година, според Генералната асоциация на винопроизводителите в страната.

Бялото и розовото вино бяха засегнати в по-малка степен, като отбелязаха спад от около три и четири процента. Жером Деспей, лозар и генерален секретар на земеделския съюз FNSEA, заяви, че това отразява по-широка тенденция.

Според него преди 70 години французите са пиели по 130 литра вино годишно, но днес този показател е спаднал до около 40 литра.