Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че общо 963 000 души са взели участие в четвъртия ден на протести срещу пенсионните реформи в цялата страна, предаде BFMTV.

Най-големият профсъюз във Франция, Общата конфедерация на труда (CGT), определи броя на участниците на повече от 2,5 милиона. В предишния "ден на мобилизация" на 7 февруари властите определиха броя на 757 000 души, а CGT - на 2 млн.

Префектурата на Париж преброи 93 000 протестиращи в столицата. CGT твърди, че е имало 500 000 демонстранти. Съответните цифри бяха обявени като 57 000 и 400 000 на 7 февруари.

Вестник "Фигаро" пише, че рекорден брой протестиращи този път е регистриран в редица френски градове. По-специално в събота по улиците на Лион, Бордо, Тулуза, Монпелие, Рен, Тур и Тулон излязоха значително повече участници в сравнение със 7 февруари.

Профсъюзите изразиха заплахата си за национална стачка на 7 март, когато възнамеряват да "спрат напълно Франция във всички сектори", ако не бъде изпълнено искането им за прекратяване на реформата в сегашния ѝ вид.

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Френският лидер се надява протестите да преминат без ексцесии и насилие

Лидерът на CGT Филип Мартинес заяви, че "топката е в половината на полето на президента на републиката и на правителството, от тях зависи дали протестното движение ще се засили, дали ще стане все по-насилствено, или ще вземат под внимание настоящата мобилизация".

От своя страна ръководителят на друг профсъюз, Френската демократична конфедерация на труда (CFDT), Лоран Берже заяви, че обявяването на "по-големи протести на 7 март им дава малко време, ако искат да реагират".

Редица акции, включително в Париж, бяха съпроводени от опити на радикали и хулигани да вдигнат бунт и да се сблъскат с полицията. Органите на реда, които използваха екипировка за борба с безредиците, успяха да овладеят ситуацията.

На 10 януари министър-председателят на Франция Елизабет Борн представи проекта на правителството за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Очаква се възрастта за пенсиониране да се увеличава постепенно от 62 на 64 години, по три месеца на година, като този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага от поколенията французи, родени през септември 1961 г. или след това.

Макрон прокарва спорната пенсионна реформа в парламента

Макрон прокарва спорната пенсионна реформа в парламента

Въпреки протестите

По време на предизборната кампания през 2022 г. френският президент Еманюел Макрон заяви, че е решен да прокара пенсионната реформа преди края на втория си президентски мандат.

В понеделник, 6 февруари, Националното събрание на Франция започна разглеждането на правителствения законопроект за пенсионната реформа.