Френският президент Еманюел Макрон се надява националните протести, обхванали страната заради спорната му инициатива за пенсионна реформа, да се проведат без насилие, съобщава "Франс прес".

В изказване след френско-испанската среща на върха в Барселона той защити предложените промени като "справедливи и отговорни".

Макрон обаче изрази надежда демонстрациите да протекат "без ексцесии, насилие или разрушения" и подчерта, че крайно непопулярната реформа е "демократично предложена и одобрена".

Френският лидер подчерта "решимостта" на своето правителство да гарантира, че реформата е изпълнена по начин, който е "преди всичко справедлив и отговорен".

Дългият път на Еманюел Макрон към пенсионната реформа

Дългият път на Еманюел Макрон към пенсионната реформа

Тя трябва да влезе в сила от 2023 година

Протестите бяха органицирани от френските синдикати, след като миналата седмица правителството на Макрон разкри планове за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Проучвания обаче показват, че на този ход се противопоставят около 2/3 от обществото.

На фона на предупрежденията за "адски" ден на протести и опасенията, че демонстрациите могат да загрубеят, 10 000 полицаи в цялата страна съблюдават за спазването на реда, като повече от 1/3 от тях са в столицата.

"Вярвам, че организаторите на демонстрациите ще гарантират, че тези легитимни прояви на протест могат да се състоят без твърде много неудобства за нашите съграждани и без ексцесии, насилие или разрушения", заяви Макрон.

Макрон решен да проведе пенсионната реформа през 2023 г.

Макрон решен да проведе пенсионната реформа през 2023 г.

Въпреки че непопулярните мерки бяха отлагани

Организаторите се надяват, че масовото недоволство ще принуди правителството да отстъпи. Десетки хиляди хора излязоха на протест, а стачките блокираха обществения транспорт и затвориха училища в цялата страна.

Последният опит на Макрон да прокара пенсионна реформа през 2019 г., която беше поставена на пауза по време на пандемията от коронавирус, предизвика най-дългата транспортна стачка в Париж от десетилетия.

Френският лидер посочи, че необходимостта от пенсионна реформа е била ясно изложена преди месеци и плановете са били "демократично предложени и одобрени".

Промените ще се случат, категоричен бе той.

"Ще го направим - с уважение и в духа на диалог, но с решителност и отговорност".

Със заплахи да спрат тока на депутати и милиардери французите излизат на национална стачка

Със заплахи да спрат тока на депутати и милиардери французите излизат на национална стачка

Засилва се недоволството срещу пенсионната реформа на Макрон