Световната икономика е изправена пред загуби до 4 трлн. долара заради срива на международните пътувания според Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

Пандемията от коронавируса и последвалите ограничителни мерки предизвикаха "криза с опустошителни последици за развиващите се страни, особено тези, зависими от туризма", изтъкнаха от UNCTAD, като предупредиха пред Световната туристическа организация на ООН, че възстановяването до голяма степен ще зависи от засилването на ваксинацията срещу COVID-19 в световен мащаб.

Най-засегнатият регион вероятно ще бъде Централна Америка, където брутният вътрешен продукт (БВП) може да се свие с почти 12% до края на годината в най-лошия сценарий на UNCTAD.

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

Страните работят паралелно, за да гарантират необходимите технологични решения за цифрови или хартиени сертификати

Работниците вероятно ще имат малко алтернативни възможности за работа в региони, където държавите нямат фискална тежест за свързани с пандемията социални плащания в европейски стил, предупреждават от UNCTAD.

Туризмът и свързаните с него сектори често са единственият източник на поминък и доходи за "много неформални работници в развиващите се страни", като например в Югоизточна Азия, който вероятно ще бъде вторият най-засегнат регион според UNCTAD, които прогнозират свързано с туризма свиване на БВП между 8 и 9 процента.

Според UNCTAD една от най-засегнатите западни държави може да бъде Ирландия, където вчера правителството подкрепи подхода "изобилие с предпазливост" към ограниченията, които по-рано доведоха до това, че столицата Дъблин беше премахната от списъка на градовете домакини за Евро 2020.

Вчера плановете за следване на останалата част от континента и позволяването на възобновяването на обслужването на закрито в ресторантите и кръчмите бяха отложени за неопределено време, като правителството се позова на предупрежденията на здравните власти за "Делта" варианта на коронавируса.

Има ли надежда за европейския туризъм?

Има ли надежда за европейския туризъм?

За да се запазят работните места в туризма, трябва да се създадат нови работни места за доскорошните потребители на туристически продукти. Което изисква стратегия, надхвърляща мисълта за мерки спрямо конкретния туристически отрасъл