Около 155 000 федерални служители в Канада спряха работа в сряда, след като не успяха да постигнат споразумение за по-високи заплати и гаранции за работа от вкъщи. Това е стачка, която засяга редица обществени услуги - от данъчни декларации до подновяване на паспорти, съобщи "Ройтерс".

Профсъюзът Алианс на обществените услуги на Канада (PSAC) заяви, че преговорите по договора ще продължат, а либералният премиер Джъстин Трюдо подчерта спешността на разрешаването на спора.

"Нека се уверим, че докато това се случва, ние сме на масата за преговори, каза Трюдо пред репортери. Знам, че канадците няма да бъдат много търпеливи, ако това продължи твърде дълго."

Синдикатът, който води колективни преговори за нов договор от 2021 г., беше поставил като срок за сделка сряда. PSAC съобщи, че това е най-голямата стачка срещу един работодател в историята на Канада.

"Наистина се надявахме, че няма да бъдем принудени да предприемем стачни действия, но изчерпахме всички други възможности, каза президентът на PSAC Крис Ейлуърд. Ще стачкуваме, докато правителството не реши нашите ключови въпроси на масата за преговори."

Задава се стачка в обществения сектор и в Канада

Задава се стачка в обществения сектор и в Канада

Все още продължават преговорите

Стачката ще засегне няколко федерални служби и може да забави възстановяването на данъци, тъй като крайният срок за подаване на документи за повечето е краят на месеца. Подновяването на паспорти преди летните пътувания също ще се сблъска със закъснения.

Федералното правителство каза в изявление, че е представило "справедливо, конкурентно предложение на PSAC", включително увеличение на заплатите с 9% за три години, и че ще продължи преговорите за бързо постигане на споразумение.

Преговорите по договора обхващат две основни групи служители: 120 000 служители от Министерството на финансите и повече от 35 000 служители от приходната агенция.

"Все още сме на масата за преговори и се надяваме, че ще постигнем известен напредък днес. Убедена съм, че можем", каза Мона Фортие, президент на Съвета на финансите.

Служителите на данъчните агенции искат увеличение на заплатите от 22,5% за три години, докато служителите на Министерството на финансите искат увеличение на заплатите с 13,5% за три години. Инфлацията достигна връх от 8,1% миналата година, но оттогава спадна до около половината от това.

В стачката участват и около 65% от служителите на Канадската комисия по зърното, включително повечето инспектори в пристанищата. Канада е основен износител на пшеница и рапица.