Около 155 000 служители в обществения сектор в Канада ще започнат стачка в полунощ в сряда, ако не успеят да постигнат споразумение за заплатите с федералното правителство, заяви в понеделник лидерът на профсъюза Алианс на обществените услуги на Канада (PSAC) Крис Ейлуърд, цитиран от Ройтерс.

Синдикалният лидер заяви, че "настройва часовника на този кръг от преговори" и че ще бъде обявена стачка, ако няма сделка до 21:00 часа източно време във вторник (4:00 часа българско време в сряда).

Стачката ще засегне федералните служби и може да забави възстановяването на данъци, тъй като около 35 000 служители в приходната агенция ще стачкуват точно в сезона за подаване на данъчни декларации. Подновяването на паспорти преди летните пътувания също може да се забави.

"Въпреки известния напредък на масата за преговори, нашите членове са разочаровани, че докато преговорите се проточват, те продължават да бъдат изоставени", каза Ейлуърд пред репортери. "Винаги сме казвали от първия ден, че искаме заплати за нашите членове, които да са в крак с инфлацията."

PSAC води преговори за нов колективен договор от 2021 г. Служителите на данъчните агенции първоначално поискаха увеличение на заплатите с повече от 30% за три години, а други искат 13,5% за три години. Инфлацията достигна връх от 8,1% през миналата година.

Ейлуърд каза, че офертите, получени досега, са се оказали недостатъчни. Премиерът Джъстин Трюдо от своя страна заяви, че се надява да бъде постигнато споразумение за предотвратяване на стачката.

"Имаше конструктивен напредък и предложения и ние много се надяваме, че ще успеем да разрешим това, но тези неща се случват на масата за преговори и ние ще продължим да го правим, като участваме там добросъвестно и работим опитвайки се да разрешим този въпрос за всички канадци", каза Трюдо пред репортери.

Стачката ще засегне и 65% от служителите на Канадската комисия по зърното, включително повечето инспектори на пристанищата, според комисията. Канада е основен износител на пшеница и рапица.

Комисията работи върху планове за действие при извънредни ситуации със зърнените компании, за да гарантира, че "критичният износ на зърно може да продължи" по време на стачката, каза говорителят Реми Госелин.

Младите лекари във Великобритания започват четиридневна стачка

Младите лекари във Великобритания започват четиридневна стачка

Това се очертава като най-голямата стачка в британската здравна система