Десетки хиляди млади лекари в Англия излязоха в четиридневна стачка, обявена за най-голямата в историята на общественото здравеопазване в Обединеното кралство, предава Асошиейтед Прес.

Демонстрацията на младшите лекари, които са гръбнакът на болничната и клиничната помощ в Националната здравна система (НЗС) ще продължи до 7 часа сутринта в събота.

Младшите лекари - тези в първите години от кариерата си - съставляват почти половината от всички лекари на НЗС. Шефовете на здравните служби казват, че около 350 000 планирани операции и часове ще бъдат отменени по време на стачката. Старши лекари и други медици трябваше да бъдат привлечени, за да покрият спешните случаи, интензивните грижи и майчинските прегледи.

Стивън Поуис, медицински директор на английската НЗС, каза, че протестът "ще бъде най-разрушителният период на стачни действия, каквито не са виждани тази зима, вероятно най-разрушителният период стачни действия в историята на НЗС".

Британската медицинска асоциация, профсъюзът на лекарите, настоява за увеличение на заплатите с 35%, за да компенсира "годините на увеличения (на заплатите) под инфлацията". Профсъюзът казва, че новоквалифицираните медици печелят само 14,09 паунда (17 долара) на час - минималната заплата в Обединеното кралство е малко над 10 паунда на час - въпреки че заплатите нарастват бързо след първата година.

Д-р Вивек Триведи, съпредседател на комитета на младшите лекари на съюза, каза, че стачката може да бъде прекъсната, ако министърът на здравеопазването Стив Баркли направи "надеждно предложение" за заплащането. Правителството казва, че е готово да преговаря, ако стачката бъде отменена, но нарича искането от 35% "непосилно".

Вълна от стачки затруднява живота на британците в продължение на месеци, тъй като работниците настояват за повишение на заплатите, за да бъдат в крак с нарастващата инфлация, която възлиза на 10,4% през февруари.

Хиляди лекари във Великобритания отново обявиха стачка

Хиляди лекари във Великобритания отново обявиха стачка

Недоволните медици отказват да получават по-ниски заплати от бариста

Медицинските сестри, екипите на бърза помощ, учителите, граничният персонал, пътните инспектори, шофьорите на автобуси и пощенските служители стачкуваха, за да поискат по-високи заплати.

Синдикатите казват, че заплатите, особено в публичния сектор, са намалели в реално изражение през последното десетилетие, а кризата с разходите за живот, подхранвана от рязко покачващите се цени на храните и енергията, затрудни много хора да плащат сметките си.

Здравни служители отново стачкуват във Великобритания

Здравни служители отново стачкуват във Великобритания

Правителството отказва да преговаря