Хиляди младши лекари във Великобритания обявиха тридневна стачка, която ще попречи на грижите за пациентите, съобщава "Ройтерс".

Медиците са недоволни от заплащането, което според тях се равнява на по-малко от това за час работа на бариста.

Това е поредната стачка на служители на финансираната от държавата Национална здравна служба на Великобритания (NHS), след като на подобни прояви по-рано излязоха и медицински сестри, парамедици и други работници, настояващи за увеличение на заплатите в съответствие с двуцифрената инфлация в страната.

Националната здравна служба ще даде приоритет на оказването на спешна помощ по време на стачката, която може да се отрази неблагоприятно на плановите прегледи и операции, предупреди медицинският директор на службата за Англия Стивън Поуис.

Великобритания се задъхва от най-големите стачки от десетилетие

Великобритания се задъхва от най-големите стачки от десетилетие

През октомври заради стачки са били загубени общо 417 000 работни дни

"Това вероятно ще бъде най-разрушителната поредица от протестни дни, които сме виждали през цялата зима", отбеляза той и допълни, че се очакват трудни и доста предизвикателни дни.

Младшите лекари във Великобритания са квалифицирани лекари, често с няколко години стаж, които работят под ръководството на старши лекари и съставляват почти половината от медицинската работна сила в страната.

По данни на техния профсъюз - Британската медицинска асоциация - началното заплащане за младши лекари може да бъде едва 14,09 британски лири на час - един пенс по-малко от най-високото ниво на заплащане на бариста.

Премиерът Риши Сунак е под натиск да вземе мерки за прекратяване на напускането на здравни работници, което възпрепятства и един от основните му приоритети за намаляване на дългите списъци с чакащи за лечение.

Вълната от стачки във Великобритания, включваща стотици хиляди работници в публичния сектор, идва в труден момент за публичните финанси и преди предстоящото представяне на бюджет от правителството на Сунак в сряда.

Здравни служители отново стачкуват във Великобритания

Здравни служители отново стачкуват във Великобритания

Правителството отказва да преговаря