Десетки хиляди медицински сестри и служители от бърза помощ спряха работа в Обединеното кралство в понеделник. Синдикатите заявиха, че това е най-голямата стачка в историята на системата за обществено здравеопазване на страната, предава Associated Press.

Това е най-новата вълна от стачки, която затруднява живота на британците от месеци, тъй като работниците - особено в публичния сектор - настояват за повишение на заплатите, за да бъдат в крак с двуцифрената инфлация. Учителите, машинистите на влакове, превозвачите на багаж на летището, граничният персонал, инструкторите по шофиране, шофьорите на автобуси и пощенските служители също стачкуваха през последните месеци, за да поискат по-високи заплати.

Учители, здравни работници и други служители казват, че заплатите им са намалели в реално изражение през последното десетилетие, а кризата с разходите за живот, подхранвана от рязко покачващите се цени на храните и енергията, доведе мнозина до затруднения да плащат сметките си.

Годишната инфлация във Великобритания беше 10,5% през декември, 41-годишен връх. Консервативното правителство твърди, че увеличаването на заплатите на служителите в публичния сектор с 10% или повече ще доведе до още по-висока инфлация.

Стачката увеличава натиска върху държавно финансираната Национална здравна служба (НЗС), която вече е сериозно затруднена поради зимните вируси, недостига на персонал и натрупването на нелекувани състояния по време на пандемията от COVID-19.

Профсъюзите на медицинските сестри казват, че спешната помощ и лечението на рак ще продължат по време на тяхното 48-часовата стачка, но хиляди часове и процедури вероятно ще бъдат отложени.

Бърза помощ казва, че ще реагира на най-спешните повиквания по време на еднодневната стачка. Но министърът на бизнеса Грант Шапс заяви, че стачката може да изложи на риск живота на много пациенти и нарече ситуацията "лотария с пощенски код, когато става дума за инфаркт или инсулт".

Шарън Греъм, генерален секретар на профсъюза Unite, представляващ част от персонала на бърза помощ, каза в неделя, че "не е имало разговори на каквото и да е ниво с правителството" относно заплащането. Тя призова премиера Риши Сунак "да седне на масата и да преговаря - запретнете ръкави и преговаряйте за заплащането в НЗС - това е, което се изисква".

Пат Кълън, ръководител на синдиката на Кралската колегия на медицинските сестри, също каза, че "смислено" предложение за заплащане от страна на правителството може да доведе стачката "до бързо приключване".

Синдикатите искат увеличение на заплатите за текущата година, но правителството казва, че ще говори само за следващата година. Министърът на здравеопазването Стив Баркли призова профсъюзите да отменят стачките, "да гледат напред и да се включат в конструктивен диалог" относно заплащането за 2023-2024 г.

Стачката на медицинските сестри в понеделник засяга Англия. В Шотландия и Уелс - които имат полуавтономни правителства, отговарящи за здравната политика - синдикатите преустановиха протестие, докато преговорите продължават.

Правителството на Сунак също така разгневи синдикатите, като представи законопроект, който ще затрудни стачкуването на ключови работници чрез определяне на "минимални нива на безопасност" за пожарникарите, служителите на Бърза помощ и железничарите, които трябва да се поддържат по време на стачка.

Великобритания се задъхва от най-големите стачки от десетилетие

Великобритания се задъхва от най-големите стачки от десетилетие

През октомври заради стачки са били загубени общо 417 000 работни дни