Автобуси, трамваи и метро спряха в по-голямата част от Германия, съобщава "Ройтерс".

Днешният ден е кулминацията на една седмица на поетапни стачки в обществения транспорт, породени от спорове за работното време.

Протестите, организирани от синдиката "Верди", засегнаха 14 от 16-те федерални провинции на страната, включително Берлин. Очаква се в столицата те да приключат в 14.00 часа местно време днес, на на други места в страна ще продължат до събота.

В допълнение към потенциалните сътресения транспортната стачка съвпадна с протести за климата, призоваващи за по-екологичен транспорт в над 100 града.

В Германия синдикат свиква шестдневна стачка на обществения транспорт

В Германия синдикат свиква шестдневна стачка на обществения транспорт

Тя ще продължи от понеделник до събота

Това беше втората вълна от почти общонационални стачки в обществения транспорт през последните седмици, организирани от "Верди", която представлява около 90 000 служители от над 130 общински компании.

"Верди" твърди, че настоящите преговори относно договорите на работниците в обществения транспорт са в застой. Синдикатът настоява за намалено работно време и повече отпуски.

Операторът на обществения транспорт в Берлин BVG нарече стачката "ненужна и напълно преувеличена".

Изправена пред постоянно висока инфлация, най-голямата икономика в Европа претърпя поредица от стачки, които засегнаха и въздушния и железопътния транспорт.

Германските железничари увеличават напрежението с най-дългата стачка досега

Германските железничари увеличават напрежението с най-дългата стачка досега

Това е четвъртият кръг от индустриални протести в спора на синдиката GDL с държавната Deutsche Bahn