Апелативният съд в Букурещ не уважи молбата на българина Стамен Станчев за освобождаване от предварителния арест, предаде БНР.

Заедно с него остават и другите трима задържани с обвинение за шпионаж и създаване на престъпна група. Съдът е приел искането на прокуратурата и удължава с днешното си решение престоя на обвинените с още 30 дни.

В становището си магистратите се позовават на нова информация, която са получили от разсекретени телефонни разговори и на необходимостта да се провери произхода на парите в 16 новооткрити банкови сметки в чужбина на хора, свързани с арестуваните.

Документите по делото вече надхвърлят 42 000 страници, в които има и информация, че министърът на комуникациите Зоут Наги е проверявал дали телефонните разговори на т. нар. група на Станчев не са подслушвани.

В отговор на това предположение депутатите от Демократичния съюз на унгарците в Румъния, които са и членове на управляващата коалиция, разпространиха декларация, че това са мръсни политически игри и потвърдиха доверието си към своя съпартиец.

В защитата си пред съда Стамен Станчев е заявил, че и конкурентите му са имали същите данни за приватизацията на основни енергийни обекти на страната, които били открити в неговата квартира, но виновен е само той, което по думите му би могло да означава, че съдебните органи имат нерегламентирано отношение към тях.