През 2008 г. добивът на петрол в страните, които не членуват в ОПЕК, ще бъде по-нисък, отколкото се прогнозираше по-рано заради забавянето на проект в Бразилия и съкращаването на активно разработваните находища в Северно море и Мексико, предаде „Блумбърг", цитиран от Интерфакс. 

Доставките на петрол от страните, които не са членки на ОПЕК, ще бъде средно по 50,6 милиона барела дневно. Преди месец организацията прогнозираше - 50,7 милиона барела. „През тази година страните, които не влизат в ОПЕК, ще се сблъскат със същите проблеми, както и през миналата година. Пускането в експлоатация на редица проекти, насрочени за миналата година, бе отложено. Същото може да се случи и през 2008 г.", се казва в доклад на ОПЕК.

Средният добив на петрол в страните-членки на ОПЕК през декември бе 31,99 милиона барела дневно, което представлява увеличение с 456 100 барела в сравнение с ноември.

По прогнози на организацията през 2008 г. търсенето на петрол ще нарасне с 1,3 милиона барела дневно, достигайки 87,1 милиона барела. На заседание на 1 февруари ОПЕК ще вземе решение дали да увеличи или не добива на черно злато.