Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в четвъртък, че финансовите министри от Г-7 ще обсъдят своите опасения относно индустриалния свръхкапацитет на Китай и възможните реакции на тези проблеми. Тя предупреди, че ако Пекин не промени политиката си, икономиките на страните от Г-7 ще бъдат засегнати от потока на евтини китайски стоки, цитира думите й Ройтерс.

"Тази седмица ще имаме ключова възможност да обсъдим как макроикономическите дисбаланси и идустриалното свръхпроизводство на Китай могат да повлияят на нашите икономики", каза Йелън на пресконференция преди финансовата среща на Групата на седемте в италианския град Стреза.

Йелън подчерта, че страните от Г-7 ще дискутират и подходите, които предприемат, за да обсъдят тези опасения директно с Китай. Тя призова по-рано тази седмица САЩ и Европа да отговорят на свръхинвестициите на Китай в ключови сектори като електрическите превозни средства, слънчеви панели, полупроводници и стомана по "стратегически и обединен начин", за да поддържат жизнеспособни производителите от двете страни на Атлантическия океан.

Очаква се тези дискусии да играят важна роля в определянето на бъдещите икономически политики на страните от Г-7 и техния колективен отговор на индустриалните предизвикателства, произтичащи от Китай.

Свръхпроизводството на Китай застрашава работните места в САЩ, твърди Джанет Йелън

Свръхпроизводството на Китай застрашава работните места в САЩ, твърди Джанет Йелън

Китайският премиер призова САЩ да не превръщат икономическите въпроси в политически