Руският газов гигант "Газпром" е завършил изграждането на морския участък от газопровода "Турски поток" на територията на Русия, като строителството вече навлиза в изключителната икономическа зона на Турция, съобщиха от компанията South Stream Transport B. V (дъщерна компания на "Газпром", която строи "Турски поток").

Готови са 220 км от морския участък на "Турски поток", обяви Газпром

Готови са 220 км от морския участък на "Турски поток", обяви Газпром

Морската част е с дължина 910 км

Общо "Газпром" вече били построили по двете линии на "Турски поток" 448 км. Строителството се извършвало по график - за по-малко от 6 месеца е била завършена почти една четвърт от морския участък на газопровода.

Сега корабът Pioneering Spirit ще продължи да полага тръбите до участъка на крайбрежния кръстопът в Турция. И двете тръби на газопровода ще излязат на сушата близо до село Къйкьой.

Корабът Pioneering Spirit на компанията Allseas полага средно около 4 км тръби на ден. На 1 ноември са били построени 5,15 км, което било рекорд за един ден.

Дълбочината на Черно море на границата на изключителните икономически зони на Русия и Турция е 2171 м - това е един от най-дълбоките участъци на "Турски поток".

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България

"Европейският газов хъб "Балкан" е разковничето"

"Газпром" започна строителството на газопровода през май. Изграждането на едната линия с капацитет 15,75 млрд. куб. м се очаква да бъде завършено през март догодина, като тя е предназначена да доставя газ на Турция. Втората линия е със същия капацитет, като газът по нея ще е за страните от Южна и Югоизточна Европа. Тя трябва да бъде завършена през 2019 г.