Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс Кан призова правителствата да не бързат с отмяната и прекратяването на антикризисните мерки.

"Световната икономика остава уязвима и държавните ръководители не трябва да бързат с отмяна на антикризисните действия", предупреди Строс Кан в реч по време на конференция на Конфедерацията на британската промишленост.

"Все още е много рано за отстъпление. Ние препоръчваме внимание, тъй като всяка една неправилна стъпка може да доведе до грешен път, от който връщането би било много трудна", допълва изпълнителният директор, цитиран от news.ru.

По мнението на Строс Кан вероятността да настъпи втора вълна на криза не е голяма и като цяло световната икономика бележи положителни тенденции.
За да бъдат обаче отменени антикризисните мерки трябва да се постигне по-устойчиво възстановяване, да се повиши трайно търсенето на потребителите и да се постигне финансова стабилност в по-дълбок план.

Прогнозите на Международния валутен фонд са че 2009 година ще се окаже най-лошата година, а 2010 година предвиждат да бъде на относително силно възстановяване.

По мнението на Строс Кан основен проблем остава недостатъчната капитализация на банковата система. Ние считаме, че в момента все още много от трусовете и техните последствия в банките не са излезли наяве", обяснява икономистът.
Според него половината от загубите вследствие от световната икономическа криза именно в банковата система тепърва предстои да се проявяват.

От привличането на допълнителни капитали се нуждае банковата система в много от развитите страни, а като цяло финансовата ситуация е „далеч от нормалната", коментира експертът.