Иран, Сирия и Ирак подписаха днес споразумение за строителство на газопровод, започващ от южните части на Иран и насочен към Източното Средиземноморие и Европа, съобщава ИТАР-ТАСС.

Новият газопровод ще стане опасен конкурент на проектирания от Европейския съюз газопровод „Набуко", който трябва да транспортира природен газ от Централна Азия и Прикаспието към Европейския съюз. Трасето получи името Ислямска магистрала".

Стойността на проекта се оценява на 10 милиарда долара. Очаква се газопроводът от южен Иран до Дамаск с дължина 1500 км да влезе в експлоатация между 2014 и 2016 година. Към момента от него са построени 661 км. Проектираната мощност е 110 милиона кубически метра газ в денонощие.

По газопровода ще се доставя газ от иранското находище в Южен Парс през Ирак и Сирия в Ливан, в източните райони на Средиземноморието, а също и в Европа.

За изграждането на трасето се създава международен консорциум с участието на държавните компании Иран, Сирия и Ирак. За участие в него са поканени и частни компании, включително и западни.