Британският премиер Риши Сунак ще заяви в четвъртък, че е уверен, че може да постигне целта си за намаляване наполовина на инфлацията тази година и чувства "морална отговорност" да го направи, съобщава "Ройтерс".

Сунак постави целта през януари като част от петте си приоритета преди националните избори, очаквани през 2024 г. Данните от сряда показаха, че инфлацията се противопостави на прогнозите за забавяне и се задържа на 8,7% през май.

"Чувствам дълбока морална отговорност да се уверя, че парите, които печелите, запазват своята стойност", ще каже Сунак на събитие в четвъртък, според извадки от речта му, публикувани от неговия офис.

"Ето защо нашият приоритет номер едно е да намалим наполовина инфлацията тази година и да се върнем към целта от 2%", ще добави той. Аз съм напълно уверен, че ако издържим нервите си, можем да го направим."

Британската инфлация расте най-бързо, в сравнение с всяка голяма развита икономика. Тя оказа натиск върху Bank of England да повиши лихвените проценти за 13-ти пореден път в четвъртък.