"ЕС не трябва да повтаря грешките с България и Хърватия с предишните присъединявания към еврозоната като, например, с балтийските страни". Това казва пред БНР евродепутатът от Зелените /Европейски свободен алианс Свен Гиголд, говорител на групата по финансовите и икономически въпроси.

Гиголд подчертава, че двете страни не само трябва да изпълнят официалните критерии за нивото на дълга и стабилността на цените, но и да продължат решително борбата с прането на пари и финансовите престъпления.

Той напомни, че в препоръките на Комисията към България за тази година е записано тя да отстрани дефицитите в прането на пари.

"За разлика от съседна Румъния, осъждането за корупция в България е толкова рядко, че е тъжно по своята същност", подчертава евродепутатът. Той допълва, че страната ни е данъчен рай и редовно продава гражданство.

"Корпоративните печалби в България се облагат едва с 10 на сто, а допълнителни хитрости дори позволяват данъци от 5 на сто. Така България отслабва особено съседна Гърция.

Преди България да бъде приета в еврозоната, в самата еврозона трябва да бъде постигнато споразумение за общ минимален корпоративен данък.

Комисията трябва да започне процедура за нарушение срещу всички страни, които продават визи за Шенген или гражданство, в т.ч. и България", заявява Гиголд.