Световната банка ще подкрепи Украйна чрез извършване на бърза оценка на щетите и нуждите на страната след унищожаването на язовир "Нова Каховка" на фронтовата линия между руските и украинските сили, съобщава Ройтерс.

Анна Бьерде, управляващ директор по операциите на Световната банка, посочи, че разрушаването на водното съоръжение има много сериозни последици за предоставянето на основни услуги и за по-широката околна среда.

Новата оценка на щетите ще се основава на предишния анализ на банката за щетите върху инфраструктурата и сградите на Украйна, който изчисли, че възстановяване на икономиката на Украйна след инвазията на Русия ще струва 411 милиарда долара.

Украинският премиер Денис Шмихал, заяви, че е разговарял с Бьерде за въздействието от срутването на язовира и тя го е уверила, че Световната банка ще извърши бърза оценка на щетите и нуждите.

Украйна твърди, че наводнението ще остави стотици хиляди хора без достъп до питейна вода, ще заблати десетки хиляди хектари земеделска земя и ще превърне най-малко 500 000 хектара, лишени от напояване, в пустини.

Международният валутен фонд също изрази загриженост за последиците от взрива на язовир "Нова Каховка".

Украйна може да загуби няколко милиона тона реколта поради наводненията

Украйна може да загуби няколко милиона тона реколта поради наводненията

Без източник на водоснабдяване е невъзможно да се отглеждат зеленчуци