През 2017 г. се очаква глобалният икономически растеж да се ускори умерено до 2,7 %. Миналата година бе постигнало следкризисно дъно. Намаляха и препятствията през икономическата дейност за износителите на суровини в нововъзникващите пазари и развиващи се икономики. Местното търсене пък остава стабилно сред вносителите на суровини в нововъзникващи пазари и развиващи се икономики. Това посочват от Световната банка в свой доклад, съобщават от институцията.

Докладът сочи, че се очаква през настоящата година ръстът да достигне 1,8 %. Докладът е озаглавен "Глобални икономически перспективи". По-значимо ускоряване на местния и глобален растеж в прогнозирането биха могли да породят фискалните стимули в ключови икономики, особено в САЩ. Увеличаването на търговския протекционизъм пък може да има неблагоприятно влияние. До 4,2 % се очаква да се увеличи ръстът в развиващите се икономики като цяло. Миналата година той е бил 3,4 % при умерен ръст в цените на суровините.

От Световната банка отбелязват, че прогнозата е замъглена от несигурност. Това е свързано с политическия курс в ключови икономики. Бавното възстановяване на инвестициите би могло да бъде удължено от продължителен период на несигурност. Това от своя страна може да възпрепятства страни с ниски, средни и високи доходи.

Президентът на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким коментира, че след години на разочароващ глобален растеж са обнадеждени и от по-добрите икономически перспективи на хоризонта.

По думите му сега е моментът за възползване от набраната инерция, за да се увеличат инвестициите в инфраструктура и хора. Според Ким това е жизненоважно за ускоряването на устойчивия и включващ икономически растеж, необходим за справяне с крайната бедност.

В доклада се анализира притеснителното скорошно забавяне в ръста на инвестициите в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които формират една трета от глобалния БВП и около три четвърти от световното население и бедните в света. През 2015 г. ръстът в инвестициите е спаднал до 3,4 % от 10 % през 2010 г. Предполага се, че през миналата година се е понижил с още половин процент.

Главният икономист на Световната банка Пол Ромър обясни, че могат да помогнат на правителствата да предлагат на частния сектор повече възможности за инвестиране с увереност, че новият капитал, който той произведе, ще може да бъде включен в инфраструктурата на глобалната свързаност. Ромър подчерта, че без нови улици, частният сектор няма стимули да инвестира в нови сгради. Без нови работни пространства, свързани с нови жилищни пространства, милиардите хора, които искат да се включат в съвременната икономика, ще загубят възможността да инвестират в човешкия капитал, който се придобива с практическа работа, допълни той.

Ръст от 2,1 % се очаква да отбележат износителите на суровини от нововъзникващи пазари и развиващи се икономики.

Сред развитите икономики, ръстът в САЩ се очаква да се засили до 2,2% с набирането на инерция в преработващата промишленост и ръста на инвестициите след слабите резултати през миналата година.