Забелязва се много по-отчетливо забавяне в темпа на съживяване на световната икономика от началото на годината насам. Това обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

В доклад на световната организация за състоянието на икономиката се посочва, че глобалното икономическо възстановяване не е обнадеждаващо, но все пак върви в определено русло.

Според доклада данъчните стимули са малко, поради което се забелязва намаляване на търговската дейност и търговския обмен от началото на годината насам.

На пресконференция генералният секретар на ОИСР Анхел Гуриа изтъкна, че правителствата трябва да си поставят за цел намаляване на бюджетния дефицит и дълговете на най-ниско ниво от Брутния вътрешен продукт. Той посочи, че определянето на лихвите и курсовете на валутите на своя глава няма да реши глобалния дисбаланс.

ОИРС ревизира и прогнозите си за икономически растеж през 2011 година от 2,80 на 2-2,5 % за световната икономика. За зоната на страните от ОИРС прогнозата е 2,5-3 %. За 2012 година за Еврозоната прогнозите за растеж са 1,75-2,25 %, а за Япония 1-1,5 %.