Най-големите петролни и газови компании в света са реализирали обща печалба в размер на 174 млрд. долара през първите девет месеца на годината.

От предоставени ексклузивно на "Гардиън" данни става ясно, че само през третото тримесечие на 2021 г. 24-те най-големи петролни и газови компании са имали над 74 млрд. долара нетна печалба. От януари до септември нетните приходи на групата, в която влизат Exxon, Chevron, Shell и BP, възлизат на 174 млрд. долара.

През третото тримесечие само Exxon е отчела нетна печалба в размер на 6,75 млрд. долара - най-високата стойност от 2017 г. насам, а приходите ѝ са скочили с 60% спрямо същия период на миналата година. Компанията отдаде резултата на повишаването на цената на петрола, както направи и ВР, чиято печалба през третото тримесечие е 3,3 млрд. долара.

Цените на бензина в САЩ достигнаха седемгодишен връх поради поскъпването на петрола, като в момента американците плащат около 3,40 долара за галон гориво в сравнение с около 2,10 долара преди година. Администрацията на президента Джо Байдън предупреди, че поскъпването ощетява хората с ниски доходи, въпреки че се опитва да изпълни програма за климата, която ще накара Америка да се откаже от изкопаемите горива. А и наскоро освободи 50 млн. барела петрол от националния резерв, за да помогне за намаляване на разходите.

Анализът на финансовите отчети на големите петролни компании показва, че 11 от тях са изплатили на акционерите си суми на обща стойност над 36,5 млрд. долара през тази година, а десетина са изкупили обратно акции на стойност 8 млрд. долара. Този очевиден фокус, вместо върху по-нататъшното сондиране, предизвика известно недоволство във федералното правителство, като министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заяви, че "петролните и газовите компании не променят насоките си толкова бързо, колкото изисква търсенето".

Япония работи върху освобождаването на петролни запаси след искане на САЩ

Япония работи върху освобождаването на петролни запаси след искане на САЩ

За да бъдат намалени цените